Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Vzniknú na mieste niekdajšieho kina Fidélio premietacie sály?

Na archívnej snímke pohľad na zbúrané kino Hviezda v Bratislave. Foto: TASR - Tomáš Halász

V priestore za kinom sa nachádzalo letné Záhradné kino s kapacitou 200 miest, fajčiari v ňom boli vítaní – vďaka nim divákov natoľko neobťažovali komáre.

Bratislava 14. mája (TASR) - Prvé stále kino v Bratislave sa volalo Fidélio. Nachádzalo sa na dnešnom Námestí 1. mája. Začalo premietať 14. mája 1907. Dnes uplynulo od tohto dátumu 110 rokov.

Keď sa v roku 1911 dostalo pod správu osvetovej spoločnosti Uránia, zmenil sa aj jeho názov na kino Uránia. Ďalšieho premenovania sa dočkalo v roku 1945, vtedy dostalo meno Hviezda.

Budovu s kinom niekoľko ráz prestavali. V 60. rokoch 20. storočia starú kinosálu zbúrali a na jej mieste postavili novú s veľkoplošným premietacím plátnom a kapacitou vyše 700 sedadiel. Vtedy sa modernizácie dočkala aj fasáda objektu. Kino Hviezda v Bratislave zaniklo v roku 2008, keď celý objekt v havarijnom stave zbúrali. Na jeho mieste je dodnes prázdna plocha, hoci sa tam rátalo s výstavbou, v ktorej mali byť aj premietacie sály.

V priestore za kinom sa nachádzalo letné Záhradné kino s kapacitou 200 miest, fajčiari v ňom boli vítaní – vďaka nim divákov natoľko neobťažovali komáre. V Záhradnom kine s vchodom z Banskobystrickej ulice naposledy hrali v roku 2005 a dnes už tiež neexistuje.