Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Radičová znovu rieši politiku. Za koho dáva ruku do ohňa tentokrát?

Radičová podporuje Nechalu Foto: Archív P. Nechalu

Expremiérka sa v roku 2012 stiahla z politiky, v tomto roku však už urobila jednu výnimku a v eurovoľbách podporila Janu Žitňanskú. Teraz robí ďalšiu.

Bratislava 26. októbra (Teraz.sk) - Expremiérka Iveta Radičová sa od roku 2012 politike vyhýba, v eurovoľbách však urobila výnimku a pomohla kandidátke hnutia NOVA Jane Žitňanskej. A teraz sa rozhodla ovplyvniť politické dianie po druhý krát, v boji o post starostu bratislavskej Petržalky podporuje právnika Transparency International Slovensko (TIS) Pavla Nechalu.

„Je čistý, čestný, charakterný a sú za ním skutky... Je málo ľudí, za ktorých by som dala ruku do ohňa. Byť Petržalčan, svoj hlas dám Palovi Nechalovi,“ vyhlásila o nezávislom kandidátovi Radičová.

Pavel Nechala
Foto: Archív P. Nechalu


Nechala bol jeden z prvých, ktorý v lete oznámili svoju kandidatúru na post starostu Petržalky. Podporu politických strán nemá, ale pre Teraz.sk uviedol, že mu vyjadrili dôveru miestni petržalskí aktivisti, Radičová, europoslankyňa Jana Žitňanská a známe osobnosti s mimovládnych organizácií.

Iveta Radičová
Foto: Archív P. Nechalu


Nechala je kritikom súčasného starostu Petržalky Vladimíra Bajana. Ten zasa Nechalovi vyčíta najmä politickú neskúsenosť.

"Považujem to skôr za svoju výhodu. Ani prezident SR Andrej Kiska nepôsobil aktívne v politike a zatiaľ nemôžeme konštatovať, že mu to uškodilo,“ reaguje Nechala.

Na snímke starosta Petržalky Vladimír Bajan.
Foto: FOTO TASR/Miroslav Košírer


Kampaň si Nechala podľa vlastných slov financuje sám a prostredníctvom príspevkov Petržalčanov. „Nestoja za mnou žiadne finančné skupiny,“ uviedol pre náš portál.

O priazeň voličov sa uchádza s programom Petržalka 2014. „Sústredíme sa na deväť kľúčových oblastí, v ktorých vidíme priestor na zásadné zlepšenie, ako sú napríklad podpora komunitného života, riešenie problémov s parkovaním aj so zachovaním možnosti parkovať bezplatne, zásadne zlepšenie čistoty verejných priestranstiev alebo budovanie cyklociest,“ hovorí Nechala.

Ako svoju prioritu vidí aj zmenu prístupu pri správe vecí verejných, najmä v otázke transparentnosti. Nechala dlhé roky pôsobí v mimovládnej organizácii Transparency International.