Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Starostke bratislavského Starého Mesta radia traja poradcovia

Zuzana Aufrichtová, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

V oblasti školstva radí staromestskej starostke Vladimír Dolinay, aktuálne petržalský miestny, bratislavský mestský a krajský poslanec a v oblasti sociálnych vecí Marek Machata.

Bratislava 2. marca (TASR) - Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová si nakoniec necháva radiť od troch poradcov. Okrem sociálnej oblasti a oblasti školstva má takto oficiálne "pokrytú" aj oblasť ekonomiky a financií. Poradcom pre ekonomickú oblasť sa stal Marcel Klimek, ktorého šéfka staromestskej samosprávy predstavila na februárovom zasadnutí zastupiteľstva.

"Pretože každá priorita je prioritou vtedy, keď má finančné krytie," uviedla Aufrichtová, ktorá tým dala odpoveď na otázku, prečo si vybrala poradcu aj pre ekonomiku a financie. Jeho úlohou bude pripravovať analýzy efektívneho vynakladania finančných prostriedkov samosprávy, hľadanie úspor či komparácia finančnej kondície mestskej časti s inými samosprávami. To by malo pomôcť nájsť financie na krytie priorít.

"Prvou prioritou v ekonomickej oblasti je rozpočet ako základný rámec a podmienka riadneho fungovania mestskej časti a komunálnej sféry všeobecne," uviedol pre TASR hovorca starostky Matej Števove. Poznamenal, že samospráva od začiatku tohto roka funguje bez rozpočtového provizória. Následnou úlohou je vnútorný audit a optimalizácia výdavkov i príjmov a nastavenie efektívneho rámca pre viacročný rozpočet a hospodárenie. "Cieľom je implementovať v chode miestneho úradu atribúty koncepcie tzv. Dobrého úradu, ako aj program Zeleného Starého Mesta," podotkol Števove.

Marcel Klimek pôsobil niekoľko rokov ako bankový manažér a prokurista. Podieľal sa na reštrukturalizácii viacerých slovenských firiem ako VSŽ, Nafta Gbely či Slovnaft. Pracoval tiež na manažérskych pozíciách v súkromnej sfére a v štátnej správe. V súčasnosti sa venuje ekonomickému poradenstvu a makroekonomickým analýzam a pôsobí ako podpredseda dozornej rady jednej z poisťovní.

V oblasti školstva radí staromestskej starostke Vladimír Dolinay, aktuálne petržalský miestny, bratislavský mestský a krajský poslanec a v oblasti sociálnych vecí Marek Machata, poslanec ružinovského miestneho zastupiteľstva a poslanec Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).