Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Stredoeurópsky dom fotografie ponúka výstavu o drsnom živote ľudí

Stredoeurópsky dom fotografie, Bratislava. Foto: citylife.sk

Najsilnejšie série sú o vymietačoch diabla v Etiópii, o ukrajinských vojakoch, o komunite pojedačov psov v Ázii či o divokých mejdanoch v iránskej púšti.

Bratislava 27. apríla (TASR) – V Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) v centre Bratislavy sprístupnili dve nové výstavy. Dominika Ličková aj David Těšínský sa prezentujú niekoľkými fotografickými cyklami až do 2. júna.

Bratislavská rodáčka Dominika Ličková (1974) predstavuje štyri série záberov. V najstaršej s názvom Pláž (2014 – 2018) mapuje okolité životné prostredie. Cyklus Neprítomnosť Bratislavy (2018) predstavuje výber z autorskej knihy, ktorá vznikla z kratšieho odlúčenia od dcéry. Séria Archív dočasných objektov (2017 – 2018) je z domáceho prostredia, v nej kolážami upozorňuje na fenomén zberateľstva. Aj tohtoročný cyklus Eden sa týka domácnosti a rodiny. Ním hľadá miesto blaženosti a pocitu raja, čo zobrazuje aj ironicky.

"Prostredníctvom jednotlivých častí výstavy Keywords Ličková odhaľuje svoj osobný priestor, akýsi vnútorný okruh, fyzický i mentálny, vzťahujúci sa k jej intimite, rodine a blízkym," na piatkovej (26. 4.) vernisáži zhodnotil jej tvorbu kurátor Michal Huštaty.

Český fotograf David Těšínský (1990) v Príbehoch ľudí prezentuje ich život v rôznych krajinách. Jeho reportáže sú silným príbehom s hraničnou emóciou, drsnou výpoveďou o svete. Fotografuje ľudí pri ich bežnom živote, často v neľahkých podmienkach alebo vo vojnových konfliktoch.

Najsilnejšie série sú o vymietačoch diabla v Etiópii, o ukrajinských vojakoch, o komunite pojedačov psov v Ázii či o divokých mejdanoch v iránskej púšti. Lákajú ho rôzne subkultúry (narkomani, hendikepovaní), s ktorými vie splynúť a vďaka tomu získať až intímne snímky ich každodennosti. Za tvorbu získal viaceré ceny v súťaži Czech Press Photo a jeho zábery publikovali v časopisoch The Sun a Le Monde.

"Fotografia je aj liek, aj silná zbraň. Vie otvoriť ľuďom oči, a tiež vie potešiť alebo rozosmiať," zdôvodňuje svoju prácu mladý autor.