Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Obnovená Grasalkovičova záhrada v Bratislave otvára brány verejnosti

Na snímke priestory Grasalkovičovej záhrady po jej rekonštrukcii 5. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

V rámci projektu obnovy kládla mestská časť Staré Mesto dôraz na zeleň. Samospráva nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave a vysadila ďalších 84 stromov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. apríla (TASR) - Obnovená Grasalkovičova (Prezidentská) záhrada v bratislavskom Starom Meste otvára v piatok opäť svoje brány pre verejnosť. Od leta minulého roka prešla komplexnou revitalizáciou, ktorá bola navrhnutá s rešpektom k jej kultúrno-historickej hodnote na základe analýzy historických podkladov. Náklady dosiahli 1,32 milióna eur. Záhradu si v piatok pozrela aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Je to nádherné miesto v srdci Bratislavy. Záhrada je nádherná a som rada, že dnes sa opätovne otvára verejnosti. Tak to má byť, že slúži verejnosti, rovnako ako hlava štátu má slúžiť verejnosti," skonštatovala Čaputová. Poďakovala sa za prácu a profesionalitu pri revitalizácii záhrady patriacej Grasalkovičovmu palácu.

Na snímke zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Matej Vagač počas prechádzky v priestoroch Grasalkovičovej záhrady po jej rekonštrukcii 5. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


V rámci projektu obnovy kládla mestská časť Staré Mesto dôraz na zeleň. Samospráva nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave a vysadila ďalších 84 stromov. Doplnila tiež kvetinové výsadby, kríky, cibuľoviny či letničky. Vysadila napríklad viac ako 16.100 kusov dvojročiek či vyše 19.680 cibuľovín. Pribudol tiež nový zavlažovací systém, verejné osvetlenie i mobiliár. Betónové chodníky boli vymenené za vodopriepustné.

Grasalkovičova záhrada je založená a naplánovaná koncepčne vo francúzskom barokovom štýle. Všetka výsadba teda prebiehala v intenciách pôvodného návrhu. Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, mestská časť všetky zásahy konzultovala s Krajským pamiatkovým úradom.

Na snímke priestory Grasalkovičovej záhrady po jej rekonštrukcii 5. apríla 2024 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Krajinná architektka Tamara Reháčková vníma nielen enviromentálny význam záhrady, ale vníma ju aj ako kultúrno-historický objekt. Ide o jedinú bratislavskú palácovú záhradu, ktorá si zachovala pôvodnú plochu od doby jej založenia. "Rekonštrukcia vychádza zo stavu, ktorý poznáme z historického plánu z konca 18. storočia. Historicky vernejšia bude aj preto, že sa objavia nové kvetinové výsadby, hlavne letničkové, ktoré viac podporia barokový charakter. Baroková záhrada má byť krásna a plná kvetov," podotkla Reháčková.

Podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača vracajú záhradu ako oázu na mapu Bratislavy. Verí, že v nej obyvatelia i návštevníci Bratislavy nájdu priestor na relax či ochladenie počas horúcich letných dní.

Staré Mesto začalo s komplexnou revitalizáciou Grasalkovičovej záhrady vlani v lete. Boli to prvé významnejšie práce v záhrade od jej poslednej revitalizácie v 90. rokoch. Počas revitalizácie záhrady Generálny investor Bratislavy, ktorý spravuje Fontánu Radosť zo života, obnovil rozvody vody, čerpadlo a fontánu vyčistil.