Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa uskutočňuje konferencia európskeho združenia EUMETNET

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Organizátorom je Slovenský hydrometeorologický ústav. Podujatie sa uskutočňuje prvýkrát na Slovensku.

Bratislava 30. marca (TASR) - V Bratislave sa dnes začala trojdňová Konferencia európskeho združenia EUMETNET. Organizátorom je Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý sa ako zástupca Slovenskej republiky v novembri 2013 stal 31. riadnym členom tohto združenia. Podujatie sa uskutočňuje prvýkrát na Slovensku.

Podľa Jozefa Csaplára zo SHMÚ na stretnutí zasadajú dva poradné výbory. "Prvý rieši otázky odborných, vedecko-technických, koordinačných postupov, programov a plánov združenia a druhý rieši takzvané politické úlohy ako schvaľovanie programu združenia, financovania jeho strategických aktivít a projektov a podobne. Výsledky týchto zasadnutí budú podkladom pre valné zhromaždenie, na ktorom sa zúčastnia riaditelia jednotlivých meteorologických služieb a ktoré bude záväzné pre jednotlivé aktivity EUMETNET," uviedol.

Ako priblížil generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko, EUMETNET realizuje viacero spoločných programov a projektov, na ktorých sa podieľa aj SHMÚ. "Verejnosti je známy napríklad projekt spoločného európskeho výstražného systému Meteoalarm. Organizácia však pripravuje aj menej známe, ale významné a dôležité projekty, ako aj medzinárodnú výmenu radarových informácií, spoluprácu na metodikách pozorovania a prenosu meteorologických a klimatologických dát, a tiež spoluprácu v oblasti leteckej meteorologickej služby a meteorologického zabezpečenia letectva a mnohých ďalších," vysvetlil šéf SHMÚ.

Záujmové združenie EUMETNET je zoskupenie 31 európskych národných meteorologických služieb, ktorého cieľom je spolupráca, spoločný vývoj a čo najefektívnejšie využívanie schopností svojich členov využiť výsledky kooperačných programov v oblastiach životné prostredie, klimatologický monitoring a meteorologické informácie.

TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.