Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

V časti Vajanského nábrežia vznikne Námestie Tomáša G. Masaryka

Tomáš Garrigue Masaryk, nedatovaná snímka. Foto: TASR

Mestskí poslanci zároveň tento týždeň odobrili od polovice júna premenovanie ulice Čapajevova v Petržalke na Ulicu Ondreja Štefanka.

Bratislava 9. februára (TASR) – Bratislava bude mať od polovice júna nové Námestie Tomáša G. Masaryka. Pomenovanie po zakladateľovi a prvom prezidentovi Československej republiky bude niesť časť Vajanského nábrežia pred budovou Slovenského národného múzea (SNM), kde stojí socha tohto prezidenta a pamätník československej štátnosti. Vznik nového námestia odobrili tento týždeň bratislavskí mestskí poslanci.

"Veľkosť tohto človeka by si zaslúžila možno viac metrov štvorcových, ale priestor pred SNM je asi najčeskoslovenskejším priestorom, kde sa už 30 rokov stretávajú skupiny ľudí, ktorí si ctia pamiatku Tomáša G. Masaryka," povedala starostka bratislavskej mestskej časti Staré Mesto a zároveň mestská poslankyňa Zuzana Aufrichtová.

Vznik Námestia Tomáša G. Masaryka odobrili ešte staromestskí miestni poslanci v minulom roku, doteraz sa však čakalo na súhlas hlavného mesta. Čelnými postavami vzniku Československej republiky v roku 1918 boli Tomáš G. Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš. Po M. R. Štefánikovi sú v Bratislave pomenované dve verejné priestranstvá – Štefánikova ulica a Nábrežie M. R. Štefánika. Po Tomášovi G. Masarykovi nie je dosiaľ v hlavnom meste pomenované žiadne verejné priestranstvo. Pritom sochu a námestie pomenované po Slovákovi M. R. Štefánikovi má česká metropola.

Mestskí poslanci zároveň tento týždeň odobrili od polovice júna premenovanie ulice Čapajevova v Petržalke na Ulicu Ondreja Štefanka. Taktiež schválili pomenovanie novovzniknutej ulice v Karlovej Vsi na Ulicu Michala Greguša a novovzniknuté ulice v Novom Meste v lokalite Ahoj – Briežky názvami Na Ahoji, Na Briežkoch a Pod Mníšskou horou.