Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Katedrále sv. Martina zaznie jedna z najznámejších vianočných piesní

Katedrála sv. Martina v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Rozpráva príbeh narodenia Ježiška a o príchode pastierov k jasličkám.

Bratislava 15. decembra (TASR) – V Katedrále svätého Martina v Bratislave odznie v nedeľu (16. 12.) Česká vianočná omša, ktorá je jednou z najznámejších a najslávnejších vianočných skladieb. Česi tomuto dielu od Jakuba Jana Rybu hovoria familiárne aj česká Rybovka. V Bratislave ju v tretiu adventnú nedeľu večer predvedie hudobné združenie Svätováclavský zbor a orchester z Dolných Bojanovíc.

Česká vianočná omša vznikla v roku 1796. Rozpráva príbeh narodenia Ježiška a o príchode pastierov k jasličkám. "Keďže bola napísaná v češtine - dovtedy bola jazykom liturgií iba latinčina - ale tiež pre svoju radostnú atmosféru si rýchlo získala veľkú obľúbenosť u širokej verejnosti," uvádza mestská časť Staré Mesto na svojej webovej stránke. Autorom hudby i textu je Ryba, aj preto sa skladbe často hovorí Rybovka. "Paradoxne, skladba mu slávu priniesla až po smrti. Vidiecky učiteľ a otec 13 detí celý život trel biedu. Ako 49-ročný spáchal samovraždu," poznamenáva samospráva.

Svätováclavský zbor a orchester je združenie amatérskych hudobníkov a spevákov, ktoré pôsobí pri Chráme svätého Václava v Dolných Bojanoviciach. Jeho história je veľmi stará, prvá zmienka o súbore pochádza už z roku 1824. Odvtedy toto hudobné teleso funguje takmer nepretržite. O jeho rozvoj sa po druhej svetovej vojne zaslúžil učiteľ hudby Pavel Janeček.

Tradičný adventný koncert pripravili veľvyslanectvo Českej republiky, České centrum a mestská časť Bratislava-Staré Mesto. Na koncert, ktorý sa začína o 19.00 h, je vstup bezplatný.