Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

V prípade lokality kúpaliska v Devínskej Novej Vsi sa spomína Grba

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Miestni sú však proti a svoju nevôľu vyjadrili petíciou.


Bratislava 9. júna (TASR) – Kúpalisko v Devínskej Novej Vsi by mohlo vzniknúť v areáli tenisových kurtov nad futbalovým ihriskom. Mestská časť si nechala vypracovať štúdiu umiestnenia kúpaliska v tejto časti lokality Grba. Miestni sú však proti a svoju nevôľu vyjadrili petíciou.

V nej upozorňujú na to, že kúpalisko na tomto mieste by bolo v tesnej blízkosti železničnej trate a v priamom susedstve rodinných domov. Ich majitelia sa preto obávajú, že už i tak vysoká hladina hluku, ktorú spôsobuje premávka vlakov, sa ešte viac zvýši prevádzkou kúpaliska.

V petícii poukazujú tiež na to, že kúpalisko by bolo vo vzdialenosti niekoľko sto metrov od najbližšej zastávky MHD a dostupné by bolo len peši alebo autom. "Doprava je však v úzkych uličkách tejto časti Devínskej Novej Vsi už teraz zahustená, na čo vplýva aj prevádzka a zásobovanie potravín a detských jaslí, ktoré sa tu nachádzajú," upozorňujú signatári petície.

Rovnako kriticky vnímajú odporcovia aj situáciu s parkovaním. "Už teraz je to na hrane únosnosti a pri predpokladanej návštevnosti kúpaliska by to bola katastrofa pre celé okolie," píše sa v petícii. Jej autori deklarujú, že nie sú proti výstavbe kúpaliska v Devínskej Novej Vsi, požadujú však uvažovať o inej, vhodnejšej lokalite.

Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Milana Jambora sa mestská časť názorom občanov zaoberá. „Hoci to, čo sme dostali, nebola petícia v zmysle zákona, keďže chýbali niektoré náležitosti, vyhodnoteniu tohto nesúhlasu sa seriózne venujeme," uviedol pre TASR Jambor. V súčasnosti podľa neho o zámere rokujú komisie miestneho zastupiteľstva. Poslanci mestskej časti by sa téme kúpaliska mali venovať na septembrovom zasadnutí.

Ambíciu postaviť v mestskej časti kúpalisko predstavil Jambor už v lete 2013 a tento plán zopakoval aj pri svojom znovuzvolení za starostu Devínskej Novej Vsi v novembri 2014. V prípade lokality sa pôvodne uvažovalo o pretvorení rybníka na Mlynskej ulici na biokúpalisko. "V tejto lokalite však mestská časť nevlastní potrebné pozemky," vysvetlil Jambor, prečo sa už o tomto umiestnení neuvažuje. Nereálnou sa ukázala aj možnosť vybudovať kúpalisko v časti športového areálu na Ulici Pavla Horova.