Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

VIDEO: V Rači je zatiaľ veľký záujem o komunálne voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kým ostatné mestá na Slovensku majú okolo 40-50 okrskov, v Bratislave je to až 401 volebných okrskov.

Bratislava 10. novembra (TASR) – V bratislavskej mestskej časti Rača je priebeh komunálnych volieb zatiaľ pokojný. Dopoludnia evidovali veľký záujem obyvateľov o ne.

"Účasť na voľbách v mestskej časti býva zvyčajne okolo 63 až 65 percent, teraz očakávame vyššiu, pretože vidíme, že sa do volieb zapájajú aj mladí ľudia," povedala pre TASR Jarmila Ďuríková z Miestneho úradu v Rači.



Komunálne voľby v Bratislave a Košiciach považuje za špecifické oproti zvyšku Slovenska. "V Bratislave a Košiciach sa hlasuje na štyroch hlasovacích lístkoch. Volí sa tu primátor, mestské zastupiteľstvo a zvlášť starosta i miestne zastupiteľstvo," podotkla. Kým ostatné mestá na Slovensku majú podľa jej slov okolo 40-50 okrskov, v Bratislave je to až 401 volebných okrskov. "Kým my sme pri sčítaní hlasov takmer na začiatku, ostatné mestá majú už dávno spočítané," skonštatovala Ďuríková.



Pri príprave volieb sa v Rači i v iných bratislavských mestských častiach stretávajú s nízkym počtom členov vo volebných komisiách. Politické strany, hnutia alebo koalície dávajú podľa Ďuríkovej dvoch maximálne troch členov do komisií. "Všetkých ostatných musíme dopĺňať. V Rači je 18 volebných okrskov a vychádza to, že okolo 50 ľudí musíme dopĺňať z našich radov, čo je veľmi zložité týždeň pred voľbami alebo aj v deň konania volieb," povedala. Hľadať náhradu za chýbajúcich členov je podľa nej z roka na rok problematickejšie.

V mestskej časti Rača sa volí v troch volebných obvodoch, v ktorých je celkovo 18 volebných okrskov. Račania si vyberajú starostu z troch kandidátov, miestnych poslancov z 57 uchádzačov. Zároveň volia aj primátora hlavného mesta z 10 kandidátov a dvoch zástupcov do mestského parlamentu zo 14 kandidátov.