Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Na súťaži o výstavbu obchvatu Bratislavy sa Váhostav-SK nezúčastní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Do výstavby obchvatu sa však spoločnosť chce zapojiť cez subdodávky.

Bratislava 18. februára (TASR) - Stavebná spoločnosť Váhostav-SK sa priamo nezúčastní na súťaži o PPP projekt na obchvat Bratislavy. Na jeho výstavbe by sa však chcela podieľať ako subdodávateľ. Na dnešnom stretnutí s novinármi to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Marián Moravčík.

"Parametre toho, ako je postavená súťaž, nás v podstate viac-menej diskvalifikujú, pretože naše referencie sú v tomto prípade bezpredmentné," odôvodnil Moravčík. Nevie si pritom predstaviť, že by kritériá súťaže splnila nejaká slovenská firma.

Váhostav-SK je momentálne v reštrukturalizácii a do tendra nepôjde ani v konzorciu s inými firmami. "Konzorcium znamená mať peniaze a peniaze sú to, čo je dnes v podstate náš problém," skonštatoval šéf firmy.

Do výstavby obchvatu sa však spoločnosť chce zapojiť cez subdodávky. "Samozrejme máme záujem podieľať sa na výstavbe ako subdodávateľ," skonštatoval Moravčík. Zatiaľ pritom registruje na trhu veľký záujem o tento projekt v rámci celej Európy aj sveta. "Predpokladám, že účasť v prvom kole bude veľká, ale rozhodovať sa bude na základe referencií a tie určia štyroch ďalších postupujúcich," opísal.

Napríklad, veľkú šancu na úspech v prvom kole súťaže majú podľa neho stavebné firmy z Číny. "Dnes nikto na svete nestavia viac ako Číňania. To znamená, ak je prvé kolo o referenciách, majú reálnu šancu prejsť ďalej," zhodnotil.

Spoločnosť momentálne pripravuje reštrukturalizačný plán, ktorý by mal byť jasný na prelome marca a apríla. Práve po schválení reštrukturalizačného plánu bude zrejmé, v akej výške a v akom časovom horizonte sa vyplatia staré záväzky firmy. Stavebná spoločnosť dlhuje bankám 26,4 milióna eur, pričom ide najmä o existujúce úvery. Ďalších 92,3 milióna eur predstavujú jej uznané záväzky voči dodávateľom z obchodného vzťahu.

Firma si chce v tomto roku zachovať stav zamestnancov a plánuje dosiahnuť výkony za približne 220 miliónov eur.