Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Víkend otvorených parkov a záhrad priblíži v Bratislave obdobie baroka

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Víkend otvorených parkov a záhrad bude prebiehať aj v iných mestách a obciach na Slovensku. Napríklad v meste Modra sa bude niesť toto podujatie v téme Ľudovíta Štúra a obdobia romantizmu.

Bratislava 11. júna (TASR) – Bratislavčania majú možnosť počas najbližšej soboty a nedele (13. - 14. 6.) spoznať svoje mesto v období 17. a 18. storočia, keď sa na jeho vtedajšom území nachádzalo množstvo záhrad, parkov, estetických krajinných úprav či umeleckých diel. V hlavnom meste sa totiž bude konať siedmy ročník medzinárodného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, počas ktorého budú verejnosti prezentované najvýznamnejšie parky a záhrady z obdobia baroka.

"Toto obdobie je pre vývoj krajinnej a záhradnej architektúry veľmi dôležitým momentom a aj v našej krajine nájdeme do dnešných dní veľa dôkazov o uplatnení, veľkoleposti a tajuplnosti tohto umeleckého štýlu," priblížila Michaela Kubíková z neziskovej organizácie Národný Trust, ktorá je organizátorom podujatia na Slovensku. Podľa jej slov budú verejnosti počas víkendu predstavené hlavné atribúty a filozofia barokovej záhradnej a krajinnej architektúry.

Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku takzvanej Saly Terreny – záhradnej sály prezidentského paláca v Bratislave. Tá bola v 18. storočí neodmysliteľnou časťou záhrady vytvorenej grófom Antonom Grassalkovičom a dnes je súčasťou Prezidentského paláca. Komentované prehliadky sú pripravené aj na jednej z prvých a najvýznamnejších kalvárií v Uhorsku, v bratislavskej Kalvárii. Taktiež v jedinom kompaktne zachovanom barokovom krajinnom útvare v hlavnom meste, ktorý predstavuje bažantnica v Jarovciach. Verejnosť môže obdivovať i barokový kaštieľ a park kardinála Csákyho vo Veľkom Bieli. Pre svoje výnimočné hodnoty je do podujatia zaradená aj unikátna Kochova záhrada, ktorá bola verejnosti sprístupnená v roku 2008. Vyvrcholením programu v Bratislave bude Baroková záhradná slávnosť s divadelným a hudobným programom, ukážkami stolovania a ochutnávkou čokolády v Lisztovej záhrade v Univerzitnej knižnici.

"Pre lepšie pochopenie záhradnej tvorby v danom období sú vo vybraných parkoch a záhradách pripravené veľkorozmerné 3D vizualizácie barokových záhrad. Návštevníci si budú môcť napríklad pozrieť, ako vyzerala už zaniknutá slávna Pálffyovská záhrada na Podhradí či baroková Medická záhrada," informujú organizátori akcie. V Medickej záhrade v takzvanej Petit parc či Malom parku si zas môžu deti navrhnúť svoj vlastný vzor kvetinového záhonu, vymodelovať vlastnú sochu či vyrobiť svietnik do záhrady.

Novinkou tohtoročného podujatia v Bratislave je prezentácia záhonov pre nevidiacich a slabozrakých s popismi rastlín v Braillovom písme v školskej záhrade pri Základnej škole internátnej pre nevidiacich a slabozrakých na Svrčej ulici. Súčasťou akcie bude aj Zelený piknik na Hlavnom námestí a prezentácia projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy.

Víkend otvorených parkov a záhrad bude prebiehať aj v iných mestách a obciach na Slovensku. Napríklad v meste Modra sa bude niesť toto podujatie v téme Ľudovíta Štúra a obdobia romantizmu. Pre verejnosť je tu pripravený okruh so 17 záhradami. Presný program 7. ročníka podujatia je k dispozícii na webovej stránke vopz.sk

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje v Anglicku, Írsku, Holandsku, Poľsku, Nemecku, Portugalsku, Austrálii, ale aj v iných krajinách vo svete.