Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Záujem bezdomovcov o voľby v Bratislave je štandardný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Ich počet je však porovnateľný s voľbami v minulých rokov a výraznejšie nestúpa, ani neklesá.

Bratislava 10. novembra (TASR) – Občianske právo voliť sa počas sobotných komunálnych volieb rozhodlo využiť opäť aj niekoľko ľudí bez strechy nad hlavou, či Slovákov a cudzincov s trvalým pobytom na miestnom úrade niektorej z najväčších bratislavských mestských častí. Ich počet je však porovnateľný s voľbami v minulých rokov a výraznejšie nestúpa, ani neklesá. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv.

V Petržalke je evidovaných 2524 ľudí s trvalým pobytom na mestskej časti, čo sú bezdomovci aj cudzinci dokopy. Tí môžu svoj hlas komunálnym politikom odovzdať tradične vo volebnom okrsku č. 39 na Základnej škole Dudova 2. "Bezdomovci voliť chodia, síce nie vo veľkých počtoch, ale chodia. Ak, tak ako po minulé roky," uviedla pre TASR Silvia Vnenková, vedúca oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Podaktorí z nich sa zaujímali o možnosť voliť aj pred samotnými voľbami.



Obdobná situácia je aj v ďalších mestských častiach. V Ružinove evidujú 1716 obyvateľov, ktorých trvalým pobytom je ružinovský miestny úrad. Aj pre tých je zriadený jeden volebný okrsok. "Ich počet sa dá spočítať na prstoch jednej ruky. Ale ešte chodia, takže nejakí ešte asi prídu," poznamenala ružinovská hovorkyňa Jana Pôbišová. Podľa odhadov však bude pravdepodobne porovnateľný s počtom z minulých volieb.

Nové Mesto má zaevidovaných 800 ľudí bez domova, pre ktorých sú zriadené štyri okrsky v základnej škole Za kasárňou. "Pravidelne sa volieb zúčastňuje asi tretina evidovaných ľudí bez domova," podotkol novomestský hovorca Marek Tettinger. Na miestnom úrade v Starom Meste je prihlásených 774 obyvateľov s trvalým pobytom na mestskú časť, z čoho cudzincov je 84. Počas volieb majú zriadený jeden volebný okrsok. Ich účasť na voľbách však býva podľa staromestskej hovorkyne Nory Gubkovej nízka a taká sa očakáva aj tentoraz.

Priebeh volieb v mestských častiach je stále zatiaľ pokojný a bezproblémový, zaznamenané neboli ani incidenty. Niektoré volebné okrsky hlásia enormný počet voličov a rady čakajúcich pred volebnými miestnosťami. Tie sú však v niektorých prípadoch podľa Tettingera spôsobené aj tým, že voliči hlasujú na štyroch hlasovacích lístkoch. V Ružinove popoludní zaznamenali mierny útlm počtu voličov, večer sa však očakáva mierny nárast. "Ohlásilo sa nám aj viacero záujemcov, ktorí chcú byť pozorovateľmi pri sčítavaní hlasov. Nie je s tým problém, len musia niektoré veci rešpektovať, napríklad aj veľkosť volebnej miestnosti," poznamenala Pôbišová.

V hlavnom meste je v 17 mestských častiach dokopy 53 volebných obvodov a 401 volebných okrskov.