Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Zapojenosť do štrajku je v Bratislave nižšia ako inde na Slovensku

Pojednávacie miestnosti sa zatvorili na jeden deň kvôli výstražnému štrajku zamestnancov súdov, organizovaným Odborovým zväzom justície Slovensko 19. februára 2015 v Bratislave. Foto: TASR

Na piatich okresných bratislavských súdoch štrajkuje približne 80 percent zamestnancov, uviedol člen predsedníctva Odborového zväzu justície.

Bratislava 19. februára (TASR) - Do výstražného štrajku zamestnancov súdov sa dnes na Okresných súdoch (OS) Bratislava I až V zapojilo približne 80 percent zamestnancov.

"Zapojenosť do štrajku je v Bratislave nižšia ako inde na Slovensku," informoval TASR člen predsedníctva Odborového zväzu justície Pavol Uhrík s tým, že na piatich okresných bratislavských súdoch štrajkuje približne 80 percent zamestnancov.

Na KS v Bratislave však podľa Uhríka dnes do práce neprišlo až 96 percent zamestnancov. Na Okresnom súde v Pezinku štrajkujú všetci úradníci. "Do práce nastúpil iba riaditeľ správy súdu," uviedol Uhrík.

Dovedna teda na piatich OS v Bratislave, OS v Pezinku a Malackách a Krajskom súde v Bratislave pracuje spolu takmer 900 zamestnancov - v štátnej službe a vo výkone práce verejného záujmu. TASR informoval hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. "Chod súdov v obvode KS v Bratislave je počas štrajku zamestnancov justície zabezpečený v nevyhnutnom rozsahu. Priebeh konkrétnych pojednávaní, prípadne ich zrušenie je plne v kompetencii zákonných sudcov a predsedov senátov," povedal ďalej Adamčiak. Mnoho pojednávaní bolo zrušených vopred, niektoré sa však uskutočnili. Ich počet nie je známy, podľa informácií TASR sa však dnes pojednávalo veľmi málo. Chodby v bratislavskom Justičnom paláci v porovnaní s inými pracovnými dňami zívajú prázdnotou. Väčšinu návštevníkov Justičného paláca okrem ojedinelých stránok tvoria dnes novinári, ktorí monitorujú situáciu.

Pozrite si fotogalériu


Na dnešný deň bolo napríklad na Okresnom súde Bratislava I naplánovaných 34 civilných pojednávaní a sedem trestných procesov. Na Krajskom súde v Bratislave bolo na dnešný deň naplánovaných deväť civilných pojednávaní a tri trestné. Ďalšie desiatky civilných pojednávaní boli naplánované na zvyšných štyroch okresných bratislavských súdoch.

Podateľňa Okresného súdu Bratislava I v Justičnom paláci je dnes verejnosti prístupná v stránkových hodinách. Na všetkých bratislavských súdoch na vchodových dverách visia oznamy o štrajku so štyrmi požiadavkami štrajkujúcich zamestnancov súdov. Na Justičnom paláci visí aj oznam predsedu bratislavského KS Ľuboša Sádovského, v ktorom sa okrem iného uvádza, že z "dôvodu štrajku nie je možné zabezpečiť prístup k súdu v štandardnom rozsahu". Na Okresnom súde Bratislava I rovnako v Justičnom paláci je zároveň oznam, že dnes nie je otvorené pre verejnosť informačné centrum, informačné centrum obchodného registra, pokladňa a stránkové kancelárie Okresného súdu Bratislava I.

Zamestnanci súdov vstupujú do štrajku so štyrmi požiadavkami:
1. zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu
2. zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov
3. okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii
4. zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.