Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Štvrtýkrát môžu Slováci osláviť Deň dobytia Bastily na Hlavnom námestí

oslavy štátneho sviatku, výročia dobytia parížskej Bastily na Hlavnom námestí v Bratislave vo štvrtok 11. júla 2013. Na snímke žonglér zabáva návštevníkov na námestí. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Okrem hudby, tanca a spevu sa Francúzsko sprítomní aj prostredníctvom stánkov, pri ktorých budú návštevníci mať možnosť poznať Francúzsko v jeho mnohorakosti.

Bratislava 14. júla (TASR) - Štvrtýkrát sa môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska dnes zoznámiť s francúzskou kultúrou a niektorými výrobkami počas štátneho sviatku Francúzskej republiky - Dňa dobytia Bastily, 14. júla - na Hlavnom námestí v Bratislave.

"Drahí krajania a drahí slovenskí priatelia, aj tento rok, ako počas predchádzajúcich rokov, budeme mať veľkú spoločenskú slávnosť na Hlavnom námestí s kompletným hudobným programom, s francúzskymi alebo francúzsko-slovenskými skupinami. Som presvedčený, že spolu strávime veľmi pekné a priateľské chvíle. Na Hlavnom námestí bude francúzska dedina s približne 20 stánkami, ktoré budú ponúkať rozličné služby a tiež niečo na zjedenie a pitie," pozýva mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot na webovej stránke veľvyslanectva.




Pod mottom: "14. júl 2014: oslávme spolu la Fete nationale francaise!" chce Francúzske veľvyslanectvo na Slovensku v spolupráci s Francúzsko-slovenskou obchodnou komorou, s Francúzskym inštitútom v Bratislave, s magistrátom Hlavného mesta SR, s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom ( BKIS) a s podporou francúzskych ekonomických partnerov, oslavovať svoj štátny sviatok 14. júla spolu s obyvateľmi hlavného mesta Slovenska. Okrem hudby, tanca a spevu sa Francúzsko sprítomní aj prostredníctvom stánkov, pri ktorých budú návštevníci mať možnosť poznať Francúzsko v jeho mnohorakosti - pokiaľ ide o hospodárstvo, turistický ruch, vzdelávanie či gastronómiu. Bezplatné hudobné a kultúrne predstavenie sa uskutoční na Hlavnom námestí v čase od 10.00 hod do 22.00 hod., program má moderovať Katarína Brychtová.

Oslavy štátneho sviatku, výročia dobytia parížskej Bastily na Hlavnom námestí v Bratislave vo štvrtok 11. júla 2013. Na snímke žonglér zabáva návštevníkov na námestí.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Oslavy francúzskeho štátneho sviatku v hlavnom meste Slovenska inicioval v roku 2011predchádzajúci veľvyslanec Jean-Marie Bruno. Francúzsky deň v roku 2013 označila francúzska strana za veľký úspech, preto sa rozhodla pokračovať v tomto projekte aj dnes, 14. júla 2014. Trhy s francúzskymi výrobkami, ktoré bude možné ochutnať i zakúpiť si, majú byť podľa programu sprístupnené pre verejnosť od 13.00 hod. Pre deti bude vyčlenený priestor vo dvore pred Mestským múzeom, umelecký programu bude spoločný francúzsko-slovenský. Milovníci hudby sa môžu tešiť napríklad na francúzsku speváčku Anastasiu, na Francúza Denisa Dheyma v sprievode slovenského orchestra Andante, na Miroslava Rajtiho jr. a ďalších francúzskych i slovenských umelcov.

Deň dobytia Bastily, 14. júl, vo Francúzsku slávia vojenskou prehliadkou na Elyzejských poliach v Paríži, ohňostrojmi, bálmi, banketmi, piknikmi a ľudovými veselicami. Štátny sviatok Francúzskej republiky je pripomienkou dobytia pevnosti a väzenia Bastily 14. júla 1789. Znamenalo začiatok francúzskej revolúcie. Pre Francúzov znamenal 14. júl vždy veľký úspech.


Zdroje: 14juillet.senat.fr; www.elysee.fr; www.assemblee-nationale.fr/histoire, www.ambafrance-sk.org