Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Líder skupiny Para podporuje nový parkovací systém v Bratislave

Lasky (vlastným menom Tomáš Šedivý), spevák skupiny Para. Foto: TASR/Martin Palkovič

Na konci videa líder Pary vyzýva Bratislavčanov, aby na sociálnej sieti dali svoj lajk novej stránke Schváľte Bratislave parkovaciu stratégiu!

Bratislava 4. marca (TASR) – Netradičným spôsobom sa rozhodla občianska iniciatíva Udržateľná doprava v Bratislave vyzvať bratislavských mestských poslancov, aby vo štvrtok (6.3.) schválili nové pravidlá parkovacej politiky v meste. Spolu s Laskym zo skupiny Para a hercom Jurajom Tabáčekom vytvorili video.

"Stále sa mi nedarí zaparkovať, už tu krúžime asi pätnásť minúť. Ako je to možné, že v Bratislave to nefunguje?" sťažuje sa vo videu Lasky, ktorý si zahral vodiča a jazdí po Primaciálnom námestí. Tabáček ho medzitým zvonku naviguje a organizuje dopravu. Pred ministerstvom vnútra Laskymu do auta nasadá manažérka projektu Udržateľná doprava v Bratislave Darina Dzurjaninová.

"My sa snažíme v rámci projektu UNDP už od roku 2010 podporiť mesto v zavedení stratégií na zlepšenie dopravy, parkovania a tým aj zníženia emisií z dopravy, ktoré mesto znečisťujú. Ľuďom sa zle dýcha, mamičky nemôžu ísť po chodníkoch," vysvetľuje Dzurjaninová lídrovi Pary. "Každého to rozčuľuje, asi by s tým mesto malo niečo robiť, predpokladám, že mestskí poslanci," reaguje Lasky.

Na konci videa líder Pary vyzýva Bratislavčanov, aby na sociálnej sieti dali svoj "lajk" novej stránke "Schváľte Bratislave parkovaciu stratégiu!". "Veríme, že na Facebooku zahlasuje čo najviac Bratislavčanov a poslancom mesta pošlú jasný signál o tom, ako si predstavujú budúcnosť bratislavskej parkovacej politiky," vraví Dzurjaninová. Výsledky hlasovania chce iniciatíva prezentovať priamo na zasadnutí zastupiteľstva.



Rokovanie vo štvrtok

Bratislavský parlament bude vo štvrtok (6.3.) rokovať o novom systéme parkovania v hlavnom meste už po druhýkrát. Po tom, čo poslanci v januári novú parkovaciu politiku neodsúhlasili, primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) ju predkladá na marcové rokovanie znova. Klub Smer-SD už avizuje, že svoje stanovisko za uplynulé týždne nezmenil, klub KDH zatiaľ zámery prezradiť nechce. V januári však tvrdil, že tento rok nové parkovanie nepodporí.

Iniciatíva upozorňuje, že na bezplatnom verejnom priestore denne parkuje 58 percent Bratislavčanov. "Kapacity tomuto náporu nestačia. Problémy majú najmä obyvatelia Nového Mesta," tvrdí iniciatíva. Podľa prieskumu parkovania, ktorý sa uskutočnil v okolí Zimného štadióna v lete minulého roku, je využívanie všetkých dostupných parkovacích miest v sledovanej oblasti na hranici 120 percent. "To znamená, že autá v značnej miere využívajú parkovanie na chodníkoch, priechodoch pre chodcov či trávnikoch," dodáva iniciatíva.