Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavčania majú vo svojich studniach veľa dusičňanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pitná voda, ktorá je vo verejnej vodovodnej sieti a je dodávaná vodárenskými spoločnosťami, spĺňa všetky požiadavky na kvality pitnej vody.

Bratislava 31. marca (TASR) - Tretina studní, ktoré si ich majitelia dali preveriť v bratislavských vodárňach pri príležitosti Svetového dňa vody, má nevyhovujúcu vodu. Informoval o tom hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Zenon Mikle.

Ponuku BVS tento rok využilo viac ako dvojnásobné množstvo ľudí v porovnaní s vlaňajškom. Minulý rok vodárne preverili 1038 vzoriek vody, tentoraz 2387. "„Až 31 percent vzoriek obsahovalo viac dusičnanov, ako je povolený limit," priblížil výsledky analýz Mikle.

Ďalej uviedol, že 51 vzoriek vody až štvornásobne prekročilo povolený limit dusičnanov. "Rozhodne neodporúčame túto vodu používať ani na polievanie záhrady," vysvetlil.

Okrem dusičnanov vodárne analyzovali aj tvrdosť vody. Mikle uviedol, že ani obidva vyhovujúce ukazovatele nemusia automaticky znamenať, že voda zo studní či prameňov je vhodná na pitné účely. Pitná voda podľa Mikleho musí spĺňať prísne kritériá, odporučil preto, aby si majitelia studní dali zanalyzovať vodu na všetky potrebné ukazovatele.

Pitná voda, ktorá je vo verejnej vodovodnej sieti a je dodávaná vodárenskými spoločnosťami, spĺňa všetky požiadavky na kvality pitnej vody, ktoré sú stanovené zákonmi a nariadeniami, doplnila BVS.