Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Na autizmus upozornia osvetlením Hradu a paláca na modro

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bratislava sa pripojí k stovkám významných budov na celom svete, ktoré pripomenú Svetový deň povedomia o autizme.

Bratislava 27. marca (TASR) - V rámci celosvetovej kampane Rozsvieťme to na modro!, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o autizme, budú z utorka (1.4.) na stredu (2.4.) a zo stredy na štvrtok (3.4.) Bratislavský hrad a portál Primaciálneho paláca osvetlené na modro. V stredu si totiž spoločnosť pripomenie Svetový deň povedomia o autizme.

"Pripojíme sa tak k stovkám významných budov na celom svete, ktoré budú osvetlené na modro, ako napríklad Empire State Building a Rockefeller Center v New Yorku, CN Tower v Toronte, National Concert Hall v Dubline, budova parlamentu v Budapešti a mnohé iné," povedala predsedníčka Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) Mária Štubňová. Informačná kampaň má prispieť k tomu, aby spoločnosť lepšie porozumela autizmu. Cieľom je tiež zlepšiť podmienky, ktoré umožnia ľuďom s autizmom porozumieť svetu.

Pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme sa 2. apríla o 17.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca uskutoční slávnostný koncert, na ktorom vystúpi spevácky zbor Pressburg Singers pod vedením dirigentky Janky Rychlej. "Zvláštnosťou bude, že zaznejú aj hudobné skladby chlapcov s Aspergerovým syndrómom – jedným z druhov autizmu, pričom niekoľkí z nich predvedú aj svoje interpretačné umenie. Spestrením bude výstava umeleckých fotografií ľudí s autizmom," spresnila predsedníčka združenia SPOSA.

V stredu, ale aj v ďalšie dni sa akcie k Svetovému dňu povedomia o autizme uskutočnia aj v Banskej Bystrici, Martine, Levoči, Trnave, Žiline, Nitre a Ružomberku.

V roku 2007 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN 2. apríl za Svetový deň povedomia o autizme. Záštitu nad týmto dňom na Slovensku už šiestykrát prevzala manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová. Kampaň podporuje aj primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik. "Autizmom trpí celosvetovo asi 67 miliónov ľudí. Na Slovensku ide približne o 0,5 percenta populácie, pričom postihuje štyrikrát častejšie chlapcov ako dievčatá," dodala Štubňová.

Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom je rodičovské občianske združenie, ktoré zastupuje záujmy ľudí s autistickým syndrómom. Organizácia bola založená v roku 1994. V súčasnosti pôsobí na celom území Slovenska v rámci 22 organizačných jednotiek. "SPOSA sa snaží upozorniť verejnosť na problémy ľudí s autizmom, ktoré vyplývajú z ich sociálnej núdze a presadzovať riešenie problémov tejto marginalizovanej a spoločensky izolovanej skupiny voči orgánom štátnej správy a samosprávy a tiež prostredníctvom médií voči celej verejnosti," hovorí predsedníčka.

Organizácia poskytuje poradenstvo a podporu rodinám s autistickým členom a vyvíja informačnú a osvetovú činnosť. Pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme sa už tradične po šiestykrát zapája do celosvetovej kampane „Light It Up Blue“ iniciovanej najväčšou severoamerickou organizáciou zaoberajúcou sa autizmom Autism Speaks. SPOSA je riadnym a stálym členom medzinárodnej organizácie Autism-Europe so sídlom v Bruseli.