Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavská doprava chce spustiť druhú etapu integrovanej dopravy

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V rámci druhej etapy budú môcť cestujúci jazdiť na predplatný cestovný lístok v bratislavskej MHD.

Bratislava 13. marca (TASR) - Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID) je v spolupráci s dopravcami zapojenými do Integrovaného dopravného systému (IDS) v Bratislavskom kraji v záverečnej fáze overovania pripravenosti jednotlivých dopravcov a ich systémov na spustenie druhej etapy. Uviedla to pre TASR hovorkyňa BID Viktória Lancošová.

Ako dodala, doterajšie testovanie systémov nepreukázalo žiadne vážne nedostatky a na prelome mesiacov marec a apríl plánuje BID ukončiť všetky testovacie práce. Zvýšeným rozsahom testov a skúšok systémov chce spoločnosť predísť možným komplikáciám, ktoré sprevádzali spustenie prvej etapy. Cieľom týchto opatrení je zaistiť bezchybnosť prevádzky a maximálny komfort cestujúcich. Konečné rozhodnutie o termíne spustenia druhej etapy IDS padne po skončení a vyhodnotení testovacej fázy a po súhlasnom stanovisku všetkých zapojených prepravcov.

V rámci druhej etapy budú môcť cestujúci jazdiť na predplatný cestovný lístok v bratislavskej mestskej hromadnej doprave, v regionálnych autobusoch Slovak Lines a vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko v okresoch Senec a Pezinok, ako aj vo vybraných obciach Trnavského kraja. V prvej etape IDS sa systém realizoval v okrese Malacky v nadväznosti na hromadnú dopravu v hlavnom meste.

Práce by mali byť hotové v decembri

K dvom prvoetapovým mestským zónam na území Bratislavy a 19 regionálnym zónam v okrese Malacky pribudne spustením druhej etapy IDS aj šesť nových v regióne Záhorie, 23 zón v Pezinskom a Seneckom okrese a vybraných obciach Trnavského kraja. Spoločná dopravná a tarifná ponuka Dopravného podniku Bratislava, autobusového dopravcu Slovak Lines a Železničnej spoločnosti Slovensko umožní cestujúcim v Bratislavskom kraji ľubovoľne kombinovať viaceré druhy dopravy bez ohľadu na to, ktorý dopravca ich prevádzkuje. Prvá a druhá etapa IDS je určená pravidelným cestujúcim, ktorí na prepravu využívajú predplatné cestovné lístky – takzvané električenky. Ponuku pre cestujúcich s jednorazovými cestovnými lístkami pripravuje BID v ďalších etapách. Pri kúpe predplatných cestovných lístkov si cestujúci vyberie zo schémy zón tie, cez ktoré chce cestovať. Podľa počtu a druhu zvolených zón, ktoré sú označené číslami, sa cestujúcemu vypočíta cestovné.

Podľa pôvodného harmonogramu však mali byť u zúčastnených dopravcov všetky prípravné práce na spustenie druhej etapy IDS hotové už v decembri 2013.