Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavská koalícia je otázna, NOVA a SaS majú problém s KDH

Na snímke zľava Richard Sulík, Radoslav Procházka a Daniel Lipšic. Archívne foto. Foto: TASR

Vedenie Mostu-Híd údajne uprednostňuje Sieť Radoslava Procházku, s ktorou rokuje.

Bratislava 13. júla (TASR) - Pravicová koalícia pre novembrové komunálne voľby v Bratislave je otázna. Viaceré strany s ňou totiž podľa informácií TASR majú problém. Vedenie Mostu-Híd údajne uprednostňuje Sieť Radoslava Procházku, s ktorou rokuje. V hnutí NOVA majú viacerí problém spolupracovať s KDH a chceli by sa skôr dohodnúť s SDKÚ-DS. Spojenectvo s KDH sa nepáči ani vedeniu SaS.

Podľa informácií TASR sa mali zástupcovia strán stretnúť na koaličnom rokovaní, na ktorom však neboli všetci. Na ňom mali hovoriť aj o počtoch na poslancov. KDH, Most-Híd, NOVA a SaS by údajne mohli mať po 11 kandidátov, OKS štyroch, Strana zelených a OĽaNO po troch a KDH jedného.

Viaceré zdroje TASR potvrdili, že vedenie Mostu-Híd na čele s Bélom Bugárom, Lászlóm Solymosom a Luciou Žitňanskou vraj s takouto koalíciou nesúhlasia. Vedenie Mostu-Híd údajne nechce ísť do komunálnych volieb s "tradičnými" a slabými stranami. Podľa informácií TASR rokujú s Procházkovou Sieťou, vraj by sa s ním chceli dohodnúť aj inde ako v Bratislave. Pre spomínanú pravicovú koalíciu sa mal Bugár aj Solymos dostať do sporu s bratislavskou krajskou šéfkou strany Alžbetou Ožvaldovou.

Pre Most-Híd je dôležitá veľmi silná koalícia

Solymos pre TASR povedal, že pre Most-Híd je dôležité, aby vznikla čo najsilnejšia koalícia. Zdôraznil, že žiadna definitívna dohoda ešte nevznikla, hoci sa už v médiách objavila informácia o bratislavskom spojenectve KDH, Mostu-Híd, NOVY a SaS. "Rokujeme s viacerými aj s Radoslavom Procházkom," potvrdil Solymos.

Problémy s koalíciou má údajne aj hnutie NOVA, viacerí nechcú ísť s KDH. Vraj by uprednostnili spoluprácu s SDKÚ-DS. "Naďalej s SDKÚ-DS vyjednávajú," povedal zdroj, ktorý nechce byť menovaný. Spojenectvo s KDH sa nepáči ani vedeniu SaS. To už neraz upozornilo, že KDH nie je opozičná strana a paktuje so Smerom-SD.

Komunálne voľby budú 15. novembra. Hnutie NOVA tento týždeň informovalo, že strany KDH, Most-Híd, NOVA a SaS postavia do novembrových komunálnych volieb spoločnú kandidačnú listinu na poslancov bratislavského zastupiteľstva. Na spoluprácu vyzvali aj ďalšie pravicové strany. "Dnes sa na tom dohodli KDH, Most, NOVA a SaS. Ide o základ koalície pre mestské zastupiteľstvo, ktorý je otvorený aj pre ďalšie stredopravé subjekty a nezávislé osobnosti," informovala NOVA.