Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj má pri prijímaní na osemročné gymnáziá výnimku

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Zachar

Ministerstvo školstva na základe kritérií určí pre jednotlivé kraje počty žiakov a tie si už samy rozdelia tieto počty pre jednotlivé gymnáziá vo svojej pôsobnosti.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Počet žiakov prvého ročníka osemročných gymnázií by od školského roka 2019/2020 nemal prekročiť hranicu piatich percent z celkového počtu študentov z daného populačného ročníka v príslušnom školskom roku v rámci celej republiky. V školskom roku 2018/2019 platí ešte výnimka pre Bratislavský kraj, ktorý v tomto školskom roku môže prijať desať percent žiakov. Novinku, ktorá vstúpi do platnosti od septembra 2019, priblížila v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS).

"Dlhodobo bolo zákonom prijaté, že by do osemročných gymnázií malo chodiť maximálne päť percent z populačného ročníka, pretože ich cieľom je raná profilácia výnimočne talentovaných detí, ktoré by v istých oblastiach mohli ísť na vysokú školu a môžu sa stať aj expertmi. Účinnosť tohto opatrenia sa odkladala až deväť rokov," uviedla ministerka školstva. Pôvodne zákon ustanovil trojročný odklad, aby sa gymnáziá dokázali na túto zmenu prispôsobiť. Za toto obdobie prešli podľa Lubyovej zmenou všetky kraje, ktoré sa dokázali prispôsobiť, problém bol len v Bratislavskom kraji.

Zásadná zmena pri určovaní počtov žiakov prijatých na osemročné gymnáziá je v tom, že sa kvóty nebudú deliť na osem samosprávnych krajov, ale bude sa to optimalizovať na báze celej republiky. "Treba uznať, že administratívne hranice samosprávnych krajov nezohľadňujú presne rozdelenie školskej siete. Sú kraje, kde je väčší záujem rodičov, pretože napríklad bývajú v jednom kraji a dochádzajú do práce do druhého kraja a dieťa si tam chcú dať do školy. Alebo keď sa gymnázium nachádza na hranici krajov, tak zbiera deti aj z iného kraja, a toto nie je zohľadnené," vysvetlila Lubyová s tým, že rezort školstva pristúpil k tomu, aby sa striktne dodržiavala kvóta päť percent. "Päť percent sa bude rozdeľovať v celoštátnom meradle a nie v každom kraji zvlášť. Bude to na základe objektívnych kritérií, ktoré sú stanovené zákonom," ozrejmila ministerka.

Ministerstvo školstva na základe kritérií určí pre jednotlivé kraje počty žiakov a tie si už samy rozdelia tieto počty pre jednotlivé gymnáziá vo svojej pôsobnosti. „Pokiaľ bude potrebné, dá sa ešte odvolať na ministerstvo školstva,“ dodala Lubyová.