Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský samosprávny kraj udelil ocenenia 18 osobnostiam kraja

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Prvou osobnosťou, ktorá dostala titul Historická osobnosť regiónu, je Eugen Suchoň. Slovenský hudobný skladateľ, pedagóg a hudobný teoretik, ktorý položil základy modernej slovenskej hudby.

Bratislava 23. januára (TASR) - Historik, prozaik či publicista Pavel Dvořák, vodnoslalomárske dvojčatá v kategórii C2 Peter a Pavol Hochschornerovci, legendy československého a slovenského futbalu – dvojčatá Ján a Jozef Čapkovičovci, ale tiež končiaci rektor Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Karol Mičieta či herečka Marta Sládečková. To je časť osobností, ktoré v stredu získali Výročnú cenu Samuela Zocha. Tú každoročne udeľuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Držiteľom ocenenia sa stal aj historik a kritik bábkového divadla, dramaturg a režisér Vladimír Predmerský a tiež reprezentant Československa v karate, viacnásobný majster Československa a Slovenska a zároveň zakladateľ najúspešnejšieho lukostreleckého klubu Ján Longa. Laureátkou je aj Margita Rohlíčková, zakladateľka folklórneho súboru Slnečnica-Sunečník v Gajaroch. Zameraný je na uchovanie pôvodnej kultúry, spevu, tanca a hovoreného slova na dolnom Záhorí a Bratislavský kraj reprezentoval vo viac ako 25 krajinách Európy, Ázie a Afriky. K oceneným patrí tiež univerzitný profesor, literárny historik, autor rozhlasových a televíznych scenárov o osobnostiach minulosti a zároveň autor kníh pre deti a mládež Ondrej Sliacky.

Okrem toho bolo udelených sedem Pamätných listov predsedu BSK. Za celoživotný prínos v oblasti choreografie ľudového tanca a zachovania ľudových tradícií nielen v Bratislavskom kraji si ho prevzal Ján Blaho a za celoživotný prínos v oblasti hudby Peter Oswald. V oblasti zdravotníctva boli ocenené všeobecná lekárka a psychiatrička Zuzana Nerádová, očná lekárka Jarmila Ožvaldová a pediatrička Anna Popracová. Medzi držiteľov ocenenia sa zaradil tiež Ivan Haverlík, pedagogický pracovník i odborný asistent na univerzitách, vysokých školách a externý učiteľ na stredných školách, ktorý zakladal katedru teoretickej kybernetiky a podieľal sa na zriadení katedry biofyziky na Prírodovedeckej fakulte UK.

In memoriam bol pamätný list udelený Mariánovi Minarovičovi, spoluzakladateľovi Únie miest Slovenska, jednej z vedúcich osobností novembrových zmien v roku 1989 a jedného z ideových tvorcov reformy verejnej správy. Angažoval sa aj v mestskej a miestnej komunálnej politike.

Prvou osobnosťou, ktorá dostala titul Historická osobnosť regiónu, je Eugen Suchoň. Slovenský hudobný skladateľ, pedagóg a hudobný teoretik, ktorý položil základy modernej slovenskej hudby a je aj autorom slovenskej národnej opery. Za rok 2018 nebolo v rámci ocenení udelené Čestné občianstvo BSK, keďže žiadna z nominácií nesplnila kritériá.

Úradu BSK bolo doručených 35 návrhov na ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja. Udeľuje ich Úrad BSK od roku 2002. Od roku 2018 odovzdáva kraj štyri druhy ocenení, čo mu umožňuje zmena štatútu Ocenení Bratislavského samosprávneho kraja, ktorú v júni 2018 schválili krajskí poslanci.