Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Cez víkend otvorí svoje brány Záhorácky folklórny festival v Gajaroch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Verejnosti sa predstaví napríklad folklórny súbor (FS) Slnečnica, FS Zohran a FS Gajary, spevácky zbor Lozorno, skupina Lanšper či Bečkovi chlapci.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Desiatky folklórnych a speváckych súborov a skupín, prehliadka krojov vrátane svadobných krojov zo Záhoria či ukážka svadobného obradu, ale aj jarmok, tanečný workshop a tvorivé dielne. Aj to prináša prvý ročník víkendového Záhoráckeho folklórneho festivalu v Gajaroch. Svoje brány otvorí dedinským sprievodom v sobotu 22. septembra a potrvá do nedele 23. septembra.

"Folklór a folklórne prvky sú pre celé Slovensko typickým znakom a práve aj počas týchto dní sa môžu návštevníci presvedčiť, aký vie byť rozmanitý, pestrý a jedinečný len v rámci nášho regiónu," uviedol dôvody podujatia a snahy o priblíženie folklóru predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Verejnosti sa predstaví napríklad folklórny súbor (FS) Slnečnica, FS Zohran a FS Gajary, spevácky zbor Lozorno, skupina Lanšper či Bečkovi chlapci. Chýbať nebude tanečný workshop, ukážka záhoráckych krojov v kostole s názvom Tichá krása či svadobný obrad. Otvorené budú tiež tvorivé dielne ÚĽUV-u s možnosťou priučenia sa tradičným remeslám. Najmenších divákov zabaví Bratislavské bábkové divadlo, ktoré ich do sveta rozprávok prenesie predstavením Objavenie Ameriky. Návštevníci si budú môcť pochutnať na regionálnych gurmánskych špecialitách.