Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Od septembra sa začne rekonštrukcia cesty medzi Rohožníkom a Malackami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Caban

Súčasťou rekonštrukcie bude aj rozšírenie cesty a následné prekategorizovanie na cestu druhej triedy. Komunikácia bude uzavretá od soboty (1. 9.) až do budúcoročného septembra.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začne od septembra s rekonštrukciou cesty, ktorá spája Rohožník s Malackami. Súčasťou rekonštrukcie bude aj rozšírenie cesty a následné prekategorizovanie na cestu druhej triedy. Komunikácia bude uzavretá od soboty (1. 9.) až do budúcoročného septembra. TASR o tom informovala vedúca tlačového oddelenia BSK Veronika Beňadiková.

Po rekonštrukcii, ktorá bude stáť vyše osem miliónov eur a z veľkej časti je hradená z eurofondov, bude okrem nového cementobetónového povrchu cesta aj rozšírená zo šiestich na 9,5 metra. "Vďaka tomu bude na ceste umožnená obojsmerná premávka nákladných áut nad 12 ton a následne bude uskutočnené prekategorizovanie cesty na cestu druhej triedy. Uzávere cesty sú prispôsobené aj autobusové spoje prímestskej dopravy," priblížila podpredsedníčka BSK Alžbeta Ožvaldová. Po samotnej rekonštrukcii sa BSK postará aj o cestu, ktorá bude najbližší rok plne vyťažená ako obchádzková trasa. Tá bude viesť cez Malacky – Pernek – Kuchyňu a Rohožník.

Cesta medzi Rohožníkom a Malackami je dôležitou spojnicou malokarpatského podhoria s okresným mestom Malacky a cez diaľnicu D2 aj s Bratislavou. Bez stavebných úprav a rekonštrukcie slúži od 70. rokov. Stav cesty, vrátane šírky a pevnosti krajníc, podľa BSK nezodpovedá súčasnému stavu nárastu automobilovej dopravy, najmä ťažkej nákladnej dopravy a vyžaduje si kompletnú rekonštrukciu. "Potrebu rekonštrukcie podčiarkuje aj skutočnosť, že je strategickým napojením na ostatnú cestnú sieť pre výrobné závody, ktoré sú významnými zamestnávateľmi v regióne," podotkla Beňadiková.

Celková výška výdavkov projektu je financovaná v pomere 50 percent zo zdrojov EÚ, 45 percent zo zdrojov štátneho rozpočtu a päťpercentné spolufinancovanie je zo zdrojov BSK, pričom kraj financuje aj všetky vyvolané investície stavby. Napríklad preložku vysokotlakového plynovodu, preložky ostatných inžinierskych sietí či zjazdy a výjazdy na cestu. Projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu.