Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Bratislavský kraj

Chránené pracovisko Café Luxor oslávilo prvé výročie vzniku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Café Luxor je jediná kaviareň v hlavnom meste, v ktorej obsluhuje čašník na vozíčku.

Bratislava 29. mája (TASR) - Nápojový lístok v Braillovom písme, bezlepkové koláče pre celiatikov, sladenie kávy stéviou, obsluha na vozíčku, bezplatné internetové pripojenie cez wifi sieť a nefajčiarske prostredie - aj to tvorí súčasť originálnej atmosféry v bezbariérovej kaviarni Café Luxor v obchodnej pasáži na Grösslingovej ulici v bratislavskom Starom Meste. V chránenom pracovisku našli prácu traja telesne postihnutí ľudia. Okrem čašníka aj ekonómka a marketingový pracovník.

Café Luxor je jediná kaviareň v hlavnom meste, v ktorej obsluhuje čašník na vozíčku. Ako chránené pracovisko poskytuje priestor nielen na zmysluplnú prácu pre ľudí s telesným postihnutím, ale je aj bezbariérové miesto určené na príjemné posedenie pri káve.

Kaviareň je jedinou svojho druhu v Bratislave. Hostí tu obslúži čašník na vozíku.
Foto: TASR/Michal Svítok
Kaviareň dnes oslávila prvé výročie svojej existencie. Ako uviedol pre TASR jej majiteľ Juraj Valčák, „týmto chráneným pracoviskom sledujeme zabezpečenie práce pre hendikepovaných, pre ktorých vytvárame podmienky, aby to bolo úplne normálne pracovisko v centre mesta, aby ľudia videli, že aj hendikepovaní vedia plnohodnotne pracovať a ponúkať svoje služby na trhu práce. Chodia k nám hostia, dajú si kávičku, zákusky a to prostredie je pre nich také srdcovejšie“. Práve káva hrá v ponuke kaviarne osobitnú rolu. Každý zákazník si ku káve môže predplatiť ešte jednu, ktorú personál zariadenia ponúkne niekomu, kto si ani na tú jednu kávu nemôže dovoliť míňať peniaze. Za uplynulý rok v kaviarni pripravili 821 litrov kávy.

Sprievodnou akciou narodeninovej oslavy bola aj výstava fotografií, ktoré zachytávajú aktivity kaviarne počas prvého roka. Pozvanie na oslavu prvého výročia prijali aj herci Peťa Polnišová a Ďuri Kemka, ktorí sa improvizovanými vystúpeniami postarali o dobrú náladu.