Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

Malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála dnes začala slúžiť turistom

Medzi Svätým Jurom, Vajnormi a Račou v nedeľu 29. októbra 2014 slávnostne otvorili Malokarpatsko-šúrsku magistrálu JuRaVa. V dĺžke 28 kilometrov bude v malebnom prostredí Malých Karpát a štátnej prírodnej rezervácie Šúr slúžiť všetkým milovníkom cykloturistiky a inline korčuliarom. Foto: TASR/Eduard Fašung

JuRaVa vedie cestičkou na úbočí Malých Karpát pozdĺž vinohradov a smeruje vedľa Šúrskeho kanála po okraji štátnej prírodnej rezervácie Šúr.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Piknikový charakter s kultúrnym programom malo dnešné slávnostné otvorenie Malokarpatsko-šúrskej cyklomagistrály pri Pustom kostolíku na okraji Svätého Jura. Stovky milovníkov bicyklovej turistiky si mohli v slnečnom počasí vychutnať nielen novú cyklotrasu s názvom JuRaVa, ale aj všetky atrakcie, ktoré na približne 28-kilometrovej trati ponúka.

Ide o jedinečný projekt, pri ktorom spojilo svoje úsilie päť samospráv. Na jeho príprave, technickom zabezpečí i samotnej realizácii participovali samosprávy mikroregiónu Vajnory, Rača, Svätý Jur, ako aj hlavného mesta Bratislavy a Bratislavského kraja. Najvyšší predstavitelia týchto samospráv vo svojich príhovoroch k účastníkom vysoko ocenili mieru spolupráce, ako aj všestranný záujem o vybudovanie cyklotrasy.

Galéria z otvorenia cyklotrasy




Cyklotrasa JuRaVa je prospešný projekt pre širokú verejnosť a snaha o jej presadenie sa datuje od roku 2008 až po rok 2014, kedy až na tretí raz bola úspešná medzi projektmi EÚ. Cyklotrasa dostala zelenú vo februári tohto roka, keď ministerstvo pôdohospodárstva ako riadiaci orgán pre Operačný program Bratislavský kraj vydalo súhlasné stanovisko k žiadosti združenia JuRaVa o nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 617.493 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 649.993,34 eura s DPH.

JuRaVa vedie cestičkou na úbočí Malých Karpát pozdĺž vinohradov a smeruje vedľa Šúrskeho kanála po okraji štátnej prírodnej rezervácie Šúr. Je riadne označená dopravným značením, čím ponúka cyklistom i korčuliarom bezpečný prejazd mimo dopravných komunikácií. Je preto vhodná aj na výlety pre rodičov s malými deťmi. Malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála by sa mala v budúcnosti napojiť na Podkarpatskú cyklomagistrálu a nultý cyklookruh, záujem o pripojenie prejavili ďalšie malokarpatské mestá, ako aj bratislavské mestské časti.