Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Deň výskumu rakoviny vyvrcholí galakoncertom

Primaciálny palác v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Galakoncert sa uskutoční v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave dnes o 19.00 h.

Bratislava 7. marca (TASR) - Galakoncertom ku Dňu výskumu rakoviny, ktorým je 7. marec, vyvrcholia aktivity Nadácie Výskum rakoviny pri príležitosti toho významného dňa. Uskutoční sa v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave o 19.00 h pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Milana Ftáčnika.

Na koncerte bude účinkovať Bratislavský chlapčenský zbor s dirigentmi Magdalénou Rovňákovou a Gabrielom Rovňákom ml. Hosťami slávnostného podujatia sú sólisti Miriam Garajová (soprán) a Martin Babjak (barytón), na klavíri bude hrať Dana Hajóssy. Na programe sú duchovné skladby, árie z opier a operiet, chýbať nebudú ani černošské spirituály, slovenské ľudové či cigánske piesne. Účastníci si budú môcť vypočuť napríklad skladbu Césara Francka - Panis angelicus (Anjelský chlieb), Otčenáš od Mikuláša Schneidera Trnavského a viaceré ďalšie. Zaznejú árie z opier Wolfganga Amadea Mozarta Čarovná flauta či Don Giovanni, Pieseň o rodnej zemi z Operety Hnrčiarsky bál od Gejzu Dusíka, skladby Antonína Dvořáka a iné.

V rámci tohto slávnostného podujatia sa uskutoční aj odovzdanie cien víťazom Súťaže mladých onkológov, ktorá sa koná 6. a 7. marca v Ústave experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.

Do súťaže sa tentokrát prihlásilo 31 študentov stredných a vysokých škôl a mladých vedcov do 35 rokov, ktorí predstavia svoje vedomosti a výsledky v oblasti výskumu nádorových ochorení.

Cieľom Dňa výskumu rakoviny - 7. marca je každoročne informovať verejnosť, vedcov, lekárov, pacientov ale aj politikov a slovenskú vládu o tom, čím konkrétnym už výskum nádorových ochorení pomáha ľuďom. Symbolom tohto dňa je krehký kvietok snežienka. Autorom loga Dňa výskumu rakoviny je akademický maliar Miroslav Cipár.