Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Bratislavský kraj

Námestie v Devíne majú premenovať po vierozvestoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nový názov preňho chce 130 Devínčanov a ďalších vyše 80 podporovateľov cyrilo-metodskej tradície.


Bratislava 6. júna (TASR) – Námestie práce v malej bratislavskej mestskej časti Devín by sa malo premenovať na Námestie sv. Cyrila a Metoda. Nový názov preňho chce 130 Devínčanov a ďalších vyše 80 podporovateľov cyrilo-metodskej tradície. Za premenovanie spísali aj petíciu. Miestne zastupiteľstvo v Devíne nový názov už schválilo, konečné slovo by však mali mať bratislavskí mestskí poslanci tento mesiac. Po vierozvestoch by sa potom námestie volalo od decembra.

Starostka Devína Ľubica Kolková dostala ešte vlani list od Devínčanky, ktorá žiadala námestie premenovať. Miestni poslanci vtedy dôvod na premenovanie nevideli, starostke odporučili, aby sa k zmene názvu vyjadrili občania. Vo februári tohto roku tak na miestny úrad prišla petícia s 214 podpismi. "Predkladateľka petície v sprievodnom liste poprosila poslancov o opätovné zváženie návrhu, ktorý sa stretol so záujmom občanov a ktorý ešte viac prepojí Devín s prínosom a odkazom Konštantína a Metoda," uvádza mestská časť. Miestne zastupiteľstvo v apríli nový názov schválilo.

Spolu s námestím dostane nové meno aj niekoľko novovzniknutých ulíc. Pribudnúť má ulica K zlatému rohu, Kavyľová, Zelené terasy, Bociania, Včeláriková, Galská, Zlaté schody, Habánska, Výria, Sonntagova a Solúnska podľa mesta Solún, odkiaľ pochádzali Cyril a Metod. Meno Sonntag sa spája s vinohradníctvom v Devíne, Včeláriková ulica bude zase niesť názov podľa pestro sfarbeného operenca, ktorý sa v mestskej časti vyskytoval a napríklad Galská ulica má názov podľa divej ruže, ktorá rastie v štátnej chránenej rezervácii na Devínskej Kobyle.