Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Gipsy Food Festival opäť oživí bratislavské ulice a reštaurácie

Podujatie občianskeho združenia Divé maky Škola rómskej kuchyne a predstavenie charitatívnej akcie Gipsy Food Festival spojenej s varením rómskych jedál. Na snímke šéfkuchár Zděnek Michálek. Bratislava, 26. marca 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Podujatie sa uskutoční pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

Bratislava 26. marca (TASR) - Tajomstvá rómskej kuchyne opäť predstaví v hlavnom meste Gipsy Food Festival. Originálne podujatie, ktoré má osvetovo-benefičný charakter, oživí bratislavské ulice a reštaurácie od 7. do 13 apríla. Charitatívnu akciu organizuje po druhý raz občianske združenie Divé maky.

"Nejde nám len o to, aby sme priniesli gastronomický zážitok pre všetkých návštevníkov, ale aj o to, aby sme oživili kultúru starého Prešporka, ktorá bola bežná v minulosti, keď Rómovia boli súčasťou bratislavských podnikov," povedala pre TASR Katarína Rehorovská, programová riaditeľka Divých makov.

O podujatí, ktoré sa uskutoční pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov (8. 4.), dnes informovali jeho organizátori v priestoroch bratislavskej školy varenia Chefparade, kde si zástupcovia médií mali možnosť vyskúšať varenie rómskych špecialít. Pripravovali sa pečené bravčové rebrá Pašvare, Džatky i Cigánsky koláč. Tieto a ďalšie jednoduché, ale mimoriadne chutné jedlá budú môcť ochutnať návštevníci festivalu v takmer desiatke bratislavských reštaurácií.





Vlastné menu z netradičnej rómskej kuchyne

Podujatie občianskeho združenia Divé maky Škola rómskej kuchyne a predstavenie charitatívnej akcie Gipsy Food Festival spojenej s varením rómskych jedál. Na snímke druhá zľava rómska spisovateľka Zdenka Mahajová.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Každá reštaurácia si vytvorí svoje vlastné menu z tradičných receptov rómskej kuchyne, v niektorých k jedlu zahrá rómska kapela," doplnila Rehorovská ku gastronomickej ponuke, v ktorej nebudú chýbať obľúbené rómske jedlo Gója, hustá polievka Žufka, Chumer s bukami (rezance s pečienkami) či placka Marikľa.

Gipsy Food Festival je verejnou zbierkou. Každý, kto ochutná festivalové menu alebo prispeje inou formou - napríklad dvoma percentami z daní, príspevkom do určených pokladničiek alebo zaslaním sms v hodnote dve eurá na číslo 821 - poskytne aj životnú šancu. Príspevky podporia štipendijný program, ktorý zmení osud talentovaným rómskym deťom zo sociálne slabších rodín.

"Rozhodne si to zaslúžia, pretože majú neskutočné nadanie, motiváciu a húževnatosť niečo dosiahnuť. Veľmi sa chcú uplatniť v živote a splniť si svoje sny," uviedla Rehorovská a dodala: "Veríme, že im tie sny dokážeme pomôcť uskutočniť a takto spolu s nimi a s pomocou pozitívneho príkladu týchto detí pomaly budovať novú rómsku generáciu."