Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Bratislavský kraj

Mestské referendum by mohlo byť o PKO, ropovode a vizuálnom smogu

Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Milan Ftáčnik Foto: TASR/Martin Baumann

Znížiť náklady by mohla súčinnosť s komunálnymi voľbami.

Bratislava 4. júna (TASR) – Park kultúry a oddychu (PKO), ropovod cez mesto a vizuálny smog – to by mohli byť tri témy, na ktoré by sa hlavné mesto pýtalo Bratislavčanov v prvom mestskom referende. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii Miroslav Dragun, riaditeľ Inštitútu pre rozvoj Bratislavského kraja. Z radov bratislavských poslancov prišiel ešte minulý mesiac návrh, že popri jesenných komunálnych voľbách by sa radnica zároveň mohla občanov opýtať, čo si myslia o niektorých problémoch mesta. Vyhlásenie referenda však ešte poslanci neschválili, podľa Draguna by sa k tomu mohli vyjadriť na júnovom zastupiteľstve.

"V Bratislave je mlčiaca väčšina a je dôležité, aby sa títo ľudia vyjadrili. Bol by to najlepší prieskum verejnej mienky," uviedol dnes Dragun k referendu s tým, že novému zastupiteľstvu by to dalo väčšiu legitimitu riešiť problémové otázky. Inštitút vypočítal, že uskutočnenie referenda by si vyžiadalo 60 percent z nákladov, ktoré majú stáť komunálne voľby.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) ale podotýka, že na komunálnych voľbách v Bratislave sa zúčastňuje približne 40 percent občanov. Ak by referendum ďalších nepritiahlo, výsledky by boli neplatné. Na referende sa totiž musí zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a rozhodnutie prijať vyše polovica účastníkov referenda. V prípade neplatnosti by sa referendum stalo podľa Ftáčnika veľkým a relatívne drahým prieskumom verejnej mienky. Podľa primátora je to ale inštitút, o ktorom treba uvažovať.

Znížiť náklady by mohla súčinnosť s komunálnymi voľbami. "Podľa prvotného stanoviska ministerstva vnútra by sa však referendum a komunálne voľby nemohli konať v jedných priestoroch, okrsky by museli byť oddelené," vysvetlil Dragun. Inštitút sa chystá na ďalšie rokovanie, či by bolo možné v rámci referenda niektoré okrsky spojiť do väčších.

Inštitút plánuje neskôr pripraviť anketu na internete či zorganizovať verejnú diskusiu o tom, aké ďalšie otázky by mali byť súčasťou referenda.