Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Bratislavský kraj

Za účasti hostí z Mexika sa začali Dni mexickej kultúry na Slovensku

Cieľom tohto podujatia je priblížiť záujemcom na Slovensku mexickú kultúru a umenie.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slávnostným otvorením výstavy fotografií renomovaného mexického autora Pedra Meyera v Galérii Villa Rustica v Dome kultúry (DK) Bratislava - Dúbravka sa začal dnes večer 16. ročník Dní mexickej kultúry na Slovensku. Cieľom tohto, už tradičného podujatia je priblížiť záujemcom na Slovensku mexickú kultúru a umenie.

Po vernisáži za účasti hostí z Mexika a Slovenska sa v kinosále DK Dúbravka uskutočnil hudobno-tanečný program s názvom Čarovné Mexiko. Tanečný súbor Magisterial pod vedením zakladateľky a umeleckej vedúcej Danky Paštékovej, ktorý už vyše 20 rokov interpretuje na Slovensku mexické tance, uviedol dnes nový program tancov z mexických štátov Veracruz, Nayarit a Jalisco. Hudobná zložka Magisterialu - El caminante (Pútnik), ktorá má v súčasnosti 11 členov vrátane dvoch speváčok, prezentovala mexické piesne a hudbu. Členovia skupiny okrem huslí a gitary hrajú aj na typických mexických hudobných nástrojoch (guitarrón a vihuela).

Zahraničným hosťom dnešného Mexického večera bola tentoraz kapela Groovattac z Rakúska. Toto hudobné zoskupenie má za cieľ spájať národy a kultúry. Vo svojom repertoári má hudbu z celej Latinskej Ameriky a Karibskej oblasti. V Bratislave sa dnes členovia skupiny predstavili blokom mexickej hudby, v ich podaní však zazneli aj brazílske rytmy a melódie v štýle bosanova.

Program moderovali Peter Rúfus a Danka Paštéková. Vo vestibule DK Dúbravka boli pre návštevníkov počas dnešného popoludnia a večera k dispozícii turistické informácie a materiály o Mexiku.

Výstava fotografií Pedra Meyera v Galérii Villa Rustica bude pre verejnosť otvorená do 10. júna, vstup je voľný.

Na dnešnom otvorení Dní mexickej kultúry v Bratislave sa zúčastnili zástupcovia organizátorov, ktorými sú občianske združenie Priatelia Mexika v SR, Mexické veľvyslanectvo na Slovensku so sídlom vo Viedni, Dom kultúry Dúbravka, Ekonomická univerzita v Bratislave, honorárny konzulát Mexika na Slovensku a Stredoeurópsky dom fotografie.