Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Mesto Bratislava sa pre spoplatnené parkovisko obrátilo na súd

Ilustračné foto Foto: TASR

Za parkovanie musia pacienti aj zamestnanci platiť pred Ružinovskou nemocnicou a Nemocnicou Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Bratislava 5. marca (TASR) – Hlavné mesto sa pre spoplatnené parkovisko pred petržalskou nemocnicou v utorok 4. marca obrátilo na okresný súd. Bratislavský primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) žiada o predbežné opatrenie, ktoré by zabránilo na verejnom parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda vyberať za parkovanie poplatky. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

K takémuto konaniu na rokovaní v januári zaviazali Ftáčnika poslanci, pozemky v Petržalke totiž vlastní mesto. "Opatrenie súdu by malo platiť až do právoplatného rozhodnutia o tom, či ustanovenia koncesnej zmluvy medzi Univerzitnou nemocnicou Bratislava a spoločnosťou ZIPP-S sú v súlade so zákonom," vysvetlil Andrassy. Bratislavská samospráva podľa jeho slov požaduje, aby súd rozhodol o absolútnej neplatnosti zmluvy.

Riaditeľ kancelárie primátora tiež podotýka, že v podaní Ftáčnik súd upozorňuje aj na skutočnosť, že prípojky k dopravným zariadeniam boli vedené v rozpore so zákonom, teda išlo o čiernu stavbu.

Platenie za verejné parkoviská

Za parkovanie musia pacienti aj zamestnanci platiť pred Ružinovskou nemocnicou a Nemocnicou Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke od 2. decembra minulého roka. Zmluvu podpísalo ešte bývalé vedenie nemocnice, to súčasné tvrdí, že je nevypovedateľná. Hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská vysvetľuje, že ak by nemocnica zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozí jej povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur.

"Je v rozpore s verejným záujmom, dobrými mravmi, ak je verejnosť nútená platiť poplatok za parkovanie na plochách, ktoré boli v minulosti kolaudované ako verejné parkoviská a sú priamo viazané na poskytnutie zdravotnej starostlivosti," podotýka Andrassy.