Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Polícia robí domové prehliadky v súvislosti s envirokriminalitou

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Policajti z odboru kriminálnej polície aktuálne robia domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov na viacerých miestach v Bratislave, Seneckom a Pezinskom okrese.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Polícia potvrdila, že zasahuje v Bratislavskom kraji pre vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti. Policajti z odboru kriminálnej polície aktuálne robia domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov na viacerých miestach v Bratislave, Seneckom a Pezinskom okrese. Informoval o tom bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.



"Procesné úkony prebiehajú za účasti zamestnancov Slovenskej inšpekcie životného prostredia a znalcov na odhad škôd na životnom prostredí," uviedol hovorca. Prehliadky prebiehajú na základe príkazu sudcu. Bližšie informácie k prípadu poskytne polícia, keď to umožní procesná situácia, aby nedošlo k zmareniu či sťaženiu vyšetrovania.

Zásah má súvisieť s vyvážaním nebezpečného odpadu na skládku aj pod obchvatom D4. Polícia v júli začala trestné stíhanie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi v súvislosti s prípadom údajného vývozu nebezpečnej kontaminovanej zeminy z areálu bývalej autobusovej stanice na bratislavských Mlynských nivách na stavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi.

Konzorcium, ktoré obchvat stavia, v minulosti deklarovalo, že materiál používaný na stavbu disponuje platnými certifikátmi kvality a že prechádza prísnymi kritériami posúdenia vhodnosti jeho použitia na výstavbu vrátane podmienky nulovej kontaminácie zeminy.

Podnety, ktoré upozorňujú na používanie nebezpečného stavebného materiálu pri výstavbe D4 a R7, sa týkajú údajného vývozu kontaminovanej zeminy z bratislavských Nív na úsek stavby v okolí Podunajských Biskupíc a Ivanky pri Dunaji. Podozrenie je aj na používanie nebezpečného stavebného materiálu a stavebného odpadu pri výstavbe obchvatu v okolí Jarovského ramena. V oboch prípadoch už koná Slovenská inšpekcia životného prostredia aj polícia.