Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavčan chcel voliť, no zamlčal, že dostal voličský preukaz

Ilustračné foto FOTO TASR/Roman Hanc

Členovia okrskovej volebnej komisie mu preto voliť nedovolili.

Bratislava 29. marca (TASR) – K volebným urnám v Bratislave zrejme príde v druhom kole prezidentských volieb viac voličov ako pred dvoma týždňami. TASR vyššiu volebnú účasť potvrdili viaceré mestské časti. Voľbám tak zrejme podľa nich prialo aj slnečné počasie. Nové Mesto dokonca odhaduje rekordnú účasť.

"Ľudia musia čakať, aby mohli ísť odvoliť. Vyzerá to tak, že by sme mohli dosiahnuť najvyššiu volebnú účasť za posledné roky," zhodnotil novomestský hovorca Marek Tettinger. V jednom okrsku v Dome kultúry na Kramároch podľa jeho slov zaznamenali aj ďalší rekord, prišlo doň odvoliť s voličskými preukazmi už 180 ľudí.

Napriek tomu, že počas dňa prebiehali voľby v Novom Meste pokojne, členovia jednej z okrskových komisií museli riešiť voliča, ktorý im zrejme klamal. Keď totiž prišiel odvoliť, na zozname voličov nebol zapísaný a podľa Tettingera tvrdil, že o voličský preukaz nežiadal. "Skontrolovali sme si zoznam vydaných voličských preukazov a ukázalo sa, že preukaz mu bol vydaný a zaslaný, pričom máme potvrdenie, že volič si preukaz osobne prevzal," opísal Tettinger. Členovia okrskovej volebnej komisie mu preto voliť nedovolili.

Dobrú volebnú účasť počas dňa hlásili menšie aj väčšie bratislavské mestské časti. "Účasť je zatiaľ vyššia, ako bola v prvom kole prezidentských volieb, bolo vyžiadaných tiež o vyše 500 voličských preukazov viac," uviedla pre TASR Alexandra Obuchová, hovorkyňa Starého Mesta, kde voliči odovzdávajú svoj hlas v 34 volebných okrskoch. A pokojný priebeh a veľa voličov hlási aj ďalšia väčšia časť. "Účasť vyzerá byť vysoká, pred Základnou školou Vrútocká napríklad už o 7.00 h ráno stálo 20 voličov," priblížila hovorkyňa Ružinova Miroslava Štrosová.

Vo večerných hodinách v Devínskej Novej Vsi napočítali viac voličov ako v prvom kole počas celého dňa, povedal pre TASR starosta mestskej časti Milan Jambor. Ani menšie Rusovce však s účasťou nezaostávajú. "Som prekvapená, určite bude účasť podstatne vyššia ako v prvom kole," zhodnotila Daniela Plišňáková, referentka pre voľby v Rusovciach, kde obyvatelia dnes odovzdávajú svoje hlasy v troch okrskoch. Počas dňa do jedného z nich prišla aj staršia pani, ktorá bola na návšteve u svojich detí. "Chcela voliť bez voličského preukazu. Nazdáva sa, že keď jej deti dosvedčia, kto je, môže to urobiť," priblížila Plišňáková. Voliť však pani nedovolili.

Aj Gabriel Kosnáč z organizačného oddelenia MÚ Dúbravka, prednostka Lamača Michaela Kovári Mrázová i prednosta Karlovej Vsi Rastislav Velček uviedli, že s "vysokou pravdepodobnosťou" bude účasť vyššia ako v prvom kole. Ľudia podľa nich stále chodia priebežne. V Záhorskej Bystrici bolo popoludní nižšia účasť, k podvečeru však začali voliči prichádzať opäť v hojnejšom pošte, zhodnotila Božena Kubíková z miestneho úradu, poverená riadením volieb v Záhorskej Bystrici.

Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.