Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Protihlukovú stenu na D2 v Lamači vybudujú najskôr na konci r. 2016

Investičná riaditeľka NDS Viktória Chomová na stretnutí uviedla, že NDS momentálne zabezpečuje projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie.

Bratislava 13. februára (TASR) - Protihluková stena na diaľnici D2, ktorá by chránila obyvateľov Lamača, by mohla byť vybudovaná najskôr na konci roka 2016. Predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) o tom informovali na dnešnom zasadaní lamačského zastupiteľstva.

Investičná riaditeľka NDS Viktória Chomová na stretnutí uviedla, že NDS momentálne zabezpečuje projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie. Potvrdila, že pri výstavbe približne trojkilometrového pásu medzi tunelom Sitiny a križovatkou Diamant sa uvažuje o mobilnej protihlukovej stene, ktorá bude spojená s betónovými zvodidlami.

Projektová dokumentácia by podľa nej mala byť pripravená v lete tohto roku, nasledovať bude majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov. "V priebehu roka 2015 by sa mal uskutočniť tender na zhotoviteľa stavby, so začatím realizácie počítame na konci roka 2015," uviedla Chomová s tým, že podľa predpokladov bude výstavba trvať 12 mesiacov. Poslancov informovala tiež o tom, že mobilná protihluková stena nezabezpečí úplne odstránenie hluku. "Bude to však signifikantné zníženie," zdôraznila Chomová.

Vicestarostka Lamača Júlia Ondrišová prijala informácie NDS s rezervou. Upozornila, že obyvateľov Lamača zastupuje pri rokovaniach s NDS už desať rokov, no situácia sa napriek tomu výrazne neposunula, termíny výstavby sa stále odďaľujú. "Nikto z Lamača nie je proti rozvoju tohto územia, nečakali sme však, že tento rozvoj vlastne spôsobí to, že budú vznikať dôvody, prečo stále nie je možné rýchlo a efektívne riešiť výstavbu protihlukovej steny," uviedla Ondrišová. Upozornila tiež na to, že NDS už realizovala kroky proti zníženiu hluku na diaľnici v blízkosti zoologickej záhrady či obchodného centra v Lamači, no väčšina zastaveného územia Lamača stále nie je proti hluku chránená. Chomová reagovala, že išlo o novobudované úseky diaľnice, pri ktorých bolo podmienkou užívania vybudovanie protihlukových opatrení.

Ondrišová však ostáva optimistkou. "Verím, že aj pravidelnými stretnutiami so zástupcami NDS a zvýšenou kontrolou postupu NDS v tomto projekte sa nám podarí konečne dosiahnuť vybudovanie protihlukovej steny v najrýchlejšom možnom termíne," dodala.