Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Samička hrošíka libérijského dostala meno Dášenka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Meno pre narodené mláďa vyberalo viac ako 1300 Bratislavčanov.

Bratislava 4. marca (TASR) - Najnovší prírastok v bratislavskej Zoologickej záhrade (zoo), samička hrošíka libérijského, dostala slovenské meno Dášenka. Takéto meno pre vyše mesačné mláďa totiž vybralo viac než 1300 Bratislavčanov, ktorí sa zapojili do hlasovania na webovej stránke zoo.

Päticu možností, z ktorej hlasujúci mohli vyberať, tvorili aj mená ako Danika (ranná hviezda), Daya (vtáčik), Daphne (víťazstvo) a Dabi (vrúcne milovaná). "Pretože matkou mláďatka je samica Dina, všetky navrhované mená sa začínajú na D," vysvetlila riaditeľka zoo Miloslava Šavelová. Zoologická záhrada vybrala prvé štyri mená z oblasti, kde sa tieto zvieratá v prírode vyskytujú, iba jedno nechala slovenské. Práve to ale hlasujúcich zaujalo.

Zoologická záhrada si mláďa nenechá


Samička sa narodila 24. januára v ranných hodinách. "My sme prišli a už bolo na svete," dodala riaditeľka. Mláďatko merali až po týždni, keď malo vyše desať kilogramov, denne ale hrošíkovi pribudne na hmotnosti 400 až 600 gramov. Od narodenia takmer do jedného roka mláďatko pije materské mlieko od matky. Chovatelia mu už od tretieho týždňa života začali skúšať dávať aj pevnú potravu.

Podľa ošetrovateľov je mláďa vo výbornom zdravotnom stave a matka sa oňho príkladne stará. V zoo si ho preto už môžu pozrieť aj návštevníci. Ak bude pekné počasie, dostatočne teplo, bez vetra a dažďa, vidieť ho budú môcť denne asi tri hodiny. Väčšinou medzi 10.00 a 14.00 h.

Zoologická záhrada si však mláďatko nenechá, po roku až dvoch poputuje do inej zoo. "Kam, to potom určí koordinátorka chovu pre tento druh," dodala Šavelová.