Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na Starom moste v Bratislave môžu robotníci od apríla pracovať nonstop

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predĺžený pracovný čas má pomôcť dodržať dôsledný harmonogram stavby.

Bratislava 11. marca (TASR) – Na rekonštrukcii bratislavského Starého mosta budú môcť robotníci od apríla pracovať 24 hodín denne a sedem dní v týždni. Výnimku dnes konzorciu pod vedením firmy Eurovia SK jednohlasne schválili staromestskí poslanci. Práce na moste sú totiž v sklze a mesto musí stihnúť peniaze z Európskej únie na tento projekt vyčerpať do konca budúceho roka.

O predĺženie pracovného času v januári samosprávu požiadal riaditeľ Združenia Nosný systém MHD – Starý most Karol Bohunický. "Uvedené úpravy sú potrebné pre plné využitie stavebných kapacít a následné dodržanie harmonogramu stavby," uviedol.

Konštrukcia mostu je poškodená viac, ako sa čakalo

Poslanci zároveň konzorciu predĺžili aj pracovný čas pre stavebné práce na výstavbe električkovej trate. Počas pracovných dní a v sobotu robotníci môžu pracovať v čase od 7.00 do 20.00 h, v nedeľu a v dňoch pracovného pokoja zase od 9.00 do 17.00 h. Podľa všeobecne záväzného nariadenia je pracovný čas bez udelenia výnimky počas pracovných dní kratší o tri hodiny a v nedeľu sa nepracuje.

Už do konca februára mala byť podľa plánov dole konštrukcia Starého mosta. Podľa odhadov zo začiatku mesiaca by tak pôvodný most mal zmiznúť na prelome marca a apríla. Konštrukcia sa podľa generálneho riaditeľa Eurovia SK Róberta Šinályho ukázala ďaleko viac poškodená a skorodovaná, ako sa pôvodne predpokladalo. "Jednotlivé prvky musia byť teda dočasne spevňované ďalšími prídavnými oceľovými prvkami, aby sme sa priklonili na stranu bezpečnosti a nič sa nestalo," vysvetľoval sklz začiatkom marca.

Dlhší pracovný čas - kratšie obmedzenie užívania

"Tam je veľmi málo bytov. Čím viac budeme obmedzovať čas, dokedy to môžu robiť, tým neskôr to budú môcť ľudia užívať," podotkla poslankyňa Marta Černá. Riaditeľ výstavby Peter Tekeľ tiež pripomenul, že niektoré práce idú rýchlejšie cez víkendy, ako za plnej prevádzky počas pracovného týždňa. "Čím dlhšie sme na stavbe, tým máme aj väčšie náklady," dodal.

Výnimku miestne zastupiteľstvo udelilo s podmienkou. Stavebník alebo hlavné mesto majú podpísať so Starým Mestom garanciu, že zrevitalizujú Štúrovu ulicu a Šafárikovo námestie nad rámec aktuálneho projektu.

V tomto týždni sa na strane Starého Mesta plánuje realizácia kanalizácie medzi šachtami. "Na petržalskej strane sa zase bude pokračovať v zhutňovaní železničného spodku Bosákova ulica – Obratisko," informovala vedúca referátu mediálnej komunikácie mesta Daniela Rodinová. Na Starom moste sa podľa jej slov pristúpi k demontáži tretieho poľa a k zosilňovaniu konštrukcie na štvrtom poli. "Na estakádach Artmedie a Einsteinova budú pokračovať prípravné práce," dodala.