Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Bratislavský kraj

Víťaz slovenského behu Wings for Life B. Csiba zabehol 50 kilometrov

Zo štartu svetového bežeckého podujatia Wing for Life World Run. Foto: TASR/Michal Svítok

Bežalo sa naraz celkovo v 32 krajinách sveta, spolu sa celosvetového behu zúčastnilo viac ako 36.000 bežcov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Slovenskej časti celosvetového behu Wings for Life sa dnes v hlavnom meste zúčastnilo 971 bežcov. Víťazmi sa stali Boris Csiba a Jana Zatlukalová. V tlačovej správe o tom informovali organizátori podujatia.

Beh na podporu ľudí odkázaných na invalidný vozík sa uskutočnil po prvýkrát. Bežalo sa naraz celkovo v 32 krajinách sveta, spolu sa ho zúčastnilo viac ako 36.000 bežcov. Za bežcami sa 30 minút po štarte vydalo stíhacie vozidlo rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu.

Najdlhšie mu odolával Csiba, ktorý zabehol 50,22 kilometra. Bežec vysvetlil, že beh absolvoval týždeň potom ako zabehol maratón, k čomu ho primäla charitatívna myšlienka podujatia, inak by žiadne preteky behať určite nešiel. Najlepšiu ženu, Janu Zatloukalovú, auto dostihlo po 39 kilometroch. Športovkyňa priznala, že najťažší bol pre ňu zhruba 20. kilometer, keď ostala sama a musela čeliť silnému protivetru.

Celosvetovými víťazmi behu sa stal bežec Lemawork Ketema, s výsledkom 78,58 km (Rakúsko) a bežkyňa Elise Selvikvak Molvik 54,79 km (Nórsko).



Všetci zúčastnení svojou účasťou na podujatí prispeli nadácii Wings for Life, ktorá sa zaoberá liečbou poranení miechy. Takéto poranenie pripútalo na vozík aj športovca Mariána Lidgu, ktorý spolu s primátorom Bratislavy Milan Ftáčnikom preteky odštartoval. Lidga beh absolvoval na špeciálnom bicykli s ručným pohonom, prešiel zhruba 15 kilometrov.

Zúčastnili sa aj Varga, Dukátová, Žampa, Tůma

Zo štartu svetového bežeckého podujatia Wing for Life World Run. Na snímke sprava triatlonista Richard Varga, vodná slalomárka Janka Dukátová a ambasádor podujatia Filip Tůma.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovenskými ambasádormi podujatia boli triatlonista Richard Varga, kajakárka Jana Dukátová a operný spevák Filip Tůma. Podarilo sa im prekonať svoje vlastné očakávania. Varga namiesto plánovaných 24 kilometrov zabehol nakoniec 27 kilometrov, Dukátovej sa plánovanú hranicu 18 kilometrov podarilo zvýšiť na rovnakú úroveň ako Varga.

Tůma, ktorý bol predtým zarytý nepriateľ behu sa podujal podľa jeho slov len kvôli jeho charitatívnemu charakteru. "Nie je žiadnym tajomstvom, že mňa beh vôbec nebaví, ale myšlienka tejto akcie ma vzala natoľko, že som sa do toho dal. Rišo Varga mi radil, že je to hlavne o hlave a po odbehnutí som mal dokonca aj tie dlho očakávané euforické pocity šťastia," priznal sa spevák, ktorý zabehol nakoniec 16,6 kilometra.

Behu sa zúčastnili aj ďalší významní slovenskí športovci. Úspešný lyžiar Adam Žampa zabehol 13,6 km a automobilový pretekár Matej Homola odolával stíhaciemu autu 15,5 kilometra.