Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislavský kraj

Výstava Sme tu! odhaľuje, ako žijú bratislavskí židia

Ilustračné foto Foto: TASR

Návštevníci si môžu pozrieť napríklad snímky židovskej svadby, aká sa koná na dvore synagógy pod svadobným baldachýnom nazývaným chupa, či obrad Bar micva.

Bratislava 9. júna (TASR) - Život bratislavskej židovskej komunity po Novembri'89 odhaľuje výstava Sme tu! v Židovskom komunitnom múzeu (ŽKM), ktorého sídlom je jediná synagóga v Bratislave na Heydukovej ulici. Prvá výstava svojho druhu na Slovensku predstavuje návštevníkom prostredníctvom autentických záberov dnešný židovský život v hlavnom meste a premeny, ktorými prešiel za štvrťstoročie slobodného života.

"Už tretiu sezónu má verejnosť možnosť prehliadnuť si aj stálu expozíciu Židia v Bratislave a ich kultúrne dedičstvo, ktorá je prehliadkou desiatok najvzácnejších artefaktov viažucich sa na dôležité míľniky v bohatej histórii židovskej komunity," informovala TASR Zuzana Kizáková, PR manažérka ŽKM, ktoré pod jednou strechou ponúka pohľad do minulosti i súčasnosti židovskej komunity žijúcej v Bratislave. Výstava odpovedá aj na to, aká je identita slovenských židov, aký je ich materinský jazyk, ich domov, aké sú ich tradície, sviatky, či aké dedičstvo prenášajú z generácie na generáciu.

Návštevníci si môžu pozrieť napríklad snímky židovskej svadby, aká sa koná na dvore synagógy pod svadobným baldachýnom nazývaným chupa, či obrad Bar micva, ktorý je dôležitým medzníkom v živote židovského chlapca, keď v 13 rokoch dosiahne náboženskú dospelosť a po prvý raz číta z Tóry. "Oboznámia sa aj s tradíciou rituálnej obriezky či pravidiel viažucich sa na židovský pohreb. Výstava vysvetľuje aj to, aká je dnešná úloha rabína v komunite, či aké prikázania ukladá Tóra vykonávať na pomoc súvercom," doplnila.

Expozícia približuje aj súčasné aktivity komunity, ako sú napríklad nedeľná škola židovského vzdelávania pre deti a mládež či podujatia pre generáciu, ktorá prežila holokaust. Nechýbajú ani aktuálne fotografie zachytávajúce oslavy významných sviatkov ako Šabat, Chanuka či Pesach v bratislavskej židovskej komunite. "Počas jednotlivých sviatkov si pripomíname odchod z Egypta, udelenie Tóry na vrchu Sinaj, statočný boj Makabejcov aj odvážnu hrdinku Ester, ktorá zachránila svoj ľud pred záhubou. Tieto sviatky sú dôležité pre udržanie kolektívnej pamäti dávnych skúseností židovského ľudu," vysvetľuje Maroš Borský, riaditeľ ŽKM, ktoré po minuloročnom úspechu pokračuje so vzdelávacím projektom Otvárame dvere. Od júna do októbra prinesie šesť prednášok popredných odborníkov na otázky judaizmu, napríklad rabínov Barucha Myersa z Bratislavy, Andrewa Goldsteina z Londýna či Toma Kučeru z Mníchova.

Okrem židovských sviatkov je tento rok múzeum otvorené od 25. mája do 12. októbra. Otváracie hodiny sú oproti minulým rokom predĺžené na každý piatok a nedeľu od 10.00 do 16.00 hodiny.