Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

ZOO Bratislava predstavila verejnosti mláďa hrošíka libérijského

Malá samička sa narodila 24. januára 2014 v ranných hodinách. Aktuálne má 60 cm a váži 18 kg. Jej matkou je samica Dina. Foto: FOTO TASR - ZOO Bratislava

Mesačné mláďatko váži asi 20 kilogramov, meria cez 60 centimetrov, podľa ošetrovateľov je vo výbornom zdravotnom stave a matka sa oňho príkladne stará.

Bratislava 25. februára (TASR) – Bratislavská zoologická záhrada dnes oficiálne predstavila verejnosti svoj najnovší prírastok – samičku hrošíka libérijského. Mesačné mláďatko váži asi 20 kilogramov, meria cez 60 centimetrov, podľa ošetrovateľov je vo výbornom zdravotnom stave a matka sa oňho príkladne stará. Zatiaľ však nemá meno, to vyberú hlasovaním Bratislavčania.

Prešli asi tri roky, odkedy na svet prišlo posledné mláďatko hrošíka, vraví riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. Mesačná samička sa narodila 24. januára v ranných hodinách. "My sme prišli a už bolo na svete," dodáva riaditeľka. Mláďatko merali až po týždni, keď malo vyše 10 kilogramov, denne mláďatku pribudne na váhe 400 až 600 gramov.



Od narodenia takmer do jedného roka mláďatko pije materské mlieko od matky. Chovatelia mu však už od tretieho týždňa života začali skúšať dávať aj pevnú potravu. "Keď mu nastrúhame jemne zeleninu, tak už ochutnáva. Mláďatko má len mesiac a už chodí po vonku, je vo výbornej kondícii, všetko je teda v poriadku," ubezpečuje riaditeľka. Aj preto si ho už môžu pozrieť v ZOO aj návštevníci. Ak bude pekné počasie, dostatočne teplo, bez vetra a dažďa, vidieť ho budú môcť denne asi tri hodiny. Väčšinou v čase medzi 10.00 a 14.00 h.

Bratislavská ZOO dnes rozbehla na svojej internetovej stránke hlasovanie o meno mláďatka. Na výber dala hlasujúcim päť možností. "Pretože matkou mláďatka je samica Dina, všetky navrhované mená sa začínajú na D," vysvetlila Šavelová. Vyberať sa bude z mien Danika (ranná hviezda), Daya (vtáčik), Daphne (víťazstvo), Dabi (vrúcne milovaná) a Dášenka. Zoo vybrala prvé štyri mená z oblasti, kde sa tieto zvieratá v prírode vyskytujú, posledné nechala slovenské. Hlasovať možno do 4. marca.



ZOO si však mláďatko nenechá, po roku až dvoch poputuje do inej ZOO. "Kam, to potom určí koordinátorka chovu pre tento druh," dodala riaditeľka.

Matkou mláďaťa je samica Dina, ktorá sa týmto mláďaťom stala osemnásobnou matkou. Otec mláďaťa je samec Paul, ktorý prišiel do Bratislavy z berlínskej ZOO. Novonarodená hrošia samička je jeho druhým mláďaťom.