Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislavský kraj

Mláďa žirafy si už môžu pozrieť aj návštevníci bratislavskej ZOO

Mláďa žirafy Rotschildovej Foto: TASR/Martin Baumann

Takmer mesačného samčeka dnes oficiálne predstavili verejnosti.

Bratislava 14. februára (TASR) – Najnovší prírastok v bratislavskej Zoologickej záhrade, mláďa žirafy Rothschildovej, si už môžu pozrieť aj návštevníci. Je zdravý, odvážny, meria dva metre, avšak ešte nemá meno. Pomenovať ho môžu návštevníci.

Mláďa sa narodilo 18. januára v ranných hodinách. "Pri pôrode neboli žiadne komplikácie, samica ho zvládla samostatne, bez pomoci chovateľov, mláďa sme našli až ráno a zdravé," priblížila Jela Račevová z bratislavskej ZOO. Po narodení samček meral asi 180 centimetrov, dnes má dva metre, no môže dorásť až do takmer šiestich. "Presnú hmotnosť nemáme, nevážili sme ho, aby sme mláďa a samicu nestresovali," dodala Račevová. Novonarodené mláďa však zvyčajne váži medzi 47 a 70 kilogramami.

V ZOO tvrdia, že samček je veľmi odvážny, na chovateľov si rýchlo zvykol a užíva si ich starostlivosť. Za mesiac sa naučil behať aj skákať.





Ešte nemá meno

Jasper, Teodor či Tristan - aj o týchto menách pre svoj nový prírastok momentálne uvažuje bratislavská ZOO. "Predbežne sme vybrali také, ktoré majú africký pôvod a v preklade znamenajú napríklad dar od boha či krásny," uviedla Račevová. ZOO však sama meno pre samčeka nevyberie. Zoznam ešte doplní o ďalšie a zverejní na svojej webovej stránke. Vyberať budú už ľudia hlasovaním. Naposledy takto pomenovali mláďa pandy červenej, ktoré sa dnes volá Aiko.

U žiráf prebieha pôrod postojačky, pričom mláďa padá z výšky približne dvoch metrov. "Žirafa si počas pôrodu nemôže ľahnúť, lebo by mláďa ohrozila. To je poskladané v maternici tak, že má zahnutý krk, zadná časť tela je pritom užšia ako predná. Predné nohy mierne tlmia pád," vysvetľuje zoologička Martina Nemčeková.

Matkou mláďaťa je samica Tejla, ktorú do bratislavskej ZOO priviezli v roku 2011 z Ústí nad Labem. Týmto pôrodom sa stala sedemnásobnou matkou, doteraz porodila troch samčekov a štyri samičky. Chovný samec Jimmy zo ZOO v Olomouci sa stal minulý mesiac otcom prvýkrát. Žirafiu ubikáciu v súčasnosti obývajú i Tejline dcéry Layla a Salome.

Žirafy sú bylinožravce a ich predátorom sú šelmy. Chovatelia vysvetľujú, že majú jazyk dlhý až 45 centimetrov a hovorí sa o nich, že spia len 20 minút za deň. "Je to spôsobené tým, že ich metabolizmus je pomalší, sú to zvieratká, ktoré sa až tak veľmi neponáhľajú," podotkla Račevová. Vo voľnej prírode sa žirafy dožívajú približne 25 rokov, v ZOO nad 28 rokov.