Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Brexit

Lajčák sa v Bratislave stretol s veľvyslancami, hovorili aj o brexite

Na snímke slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR Jakub Kotian

Lajčák tiež vyjadril sklamanie z neotvorenia prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) sa v piatok stretol s veľvyslancami členských krajín Európskej únie (EÚ). Diskusia, ktorú zorganizoval fínsky veľvyslanec Jukka Uolevi Pesola, sa sústredila na aktuálne európske a medzinárodné témy. Šéf rezortu diplomacie vyzdvihol dosiahnutie dohody o brexite. TASR o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Ako uviedol, Slovensko od začiatku podporovalo dosiahnutie kompromisného riešenia. "Každá zo strán musela urobiť isté ústupky, pretože neriadený odchod z EÚ by bol tou najhoršou možnosťou. Je to dobrý základ na rokovania o budúcich vzťahoch," mieni.

Lajčák tiež vyjadril sklamanie z neotvorenia prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom. "Je smutné, ak EÚ odmieta využiť najlepší nástroj pre pozitívne ovplyvňovanie vývoja v našom najbližšom susedstve. Meníme pravidlá počas hry a strácame tak vlastnú kredibilitu, čo považujem za strategickú chybu EÚ," skonštatoval.

Veľvyslanci diskutovali s ministrom aj o Turecku. Jeho aktivity v ekonomickej zóne Cypru a na severovýchode Sýrie odsúdili jednotne všetky členské štáty. "SR sa pripája k spoločným aktivitám EÚ a nebude vydávať nové licencie na vývoz zbraní do Turecka," avizoval minister rozhodnutie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Diskusia bola aj o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 až 2027 či o potrebe globálnej angažovanosti v boji proti klimatickej zmene, ako aj líderskej úlohe EÚ. "SR je pripravená na decembrovom summite prijať záväzok na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050," komentoval Lajčák.

Šéf rezortu diplomacie a rovnako úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) informoval veľvyslancov o doterajšom priebehu a úspechoch slovenského predsedníctva v OBSE, ako aj o pripravovanej výročnej Ministerskej rade OBSE. Tá sa uskutoční začiatkom decembra v Bratislave.