Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Brexit

REAKCIE ZAHRANIČNÝCH POLITIKOV na dohodu EÚ a Británie o brexite

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Dohodu o podmienkach vystúpenia Británie z EÚ ešte musia ratifikovať Európsky, ako aj britský parlament.

Brusel 17. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal vo štvrtok dosiahnutie dohody o podmienkach tzv. brexitu medzi Britániou a Európskou úniou a vyjadril presvedčenie, že návrh dohody schvália britskí poslanci. Urobil tak na stretnutí centristických lídrov pred summitom EÚ v Bruseli.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Predsedníčka britských opozičných Liberálnych demokratov Jo Swinsonová medzitým uviedla, že jej strana je i napriek dosiahnutiu dohody o brexite medzi Londýnom a Bruselom odhodlaná zastaviť proces odchodu Británie z Únie. Swinsonová povedala, že je "odhodlanejšia ako kedykoľvek predtým" zastaviť brexit a "dať konečné slovo verejnosti". Jej strana podporuje uskutočnenie druhého referenda o otázke brexitu.

Ak by sa šéfka Liberálnych demokratov stala budúcou premiérkou, jej strana by odvolala uplatnenie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa začal proces odchodu Británie z EÚ. Dohoda o brexite je podľa jej slov zlá pre britskú ekonomiku, verejné služby a životné prostredie.

Líder britskej Strany brexitu Nigel Farage vyzval britský parlament, aby dohodu odmietol. Podľa jeho slov táto dohoda totiž "nie je brexit" a Britániu by pripútala k EÚ až príliš mnohými spôsobmi. Farage, ktorého citovala tlačová agentúra AP, dodal, že by uprednostnil odklad termínu odchodu Británie z EÚ, ktorý je stanovený na 31. októbra, a následne parlamentné voľby, než to, že by bola v parlamente schválená nová dohoda. Farage je skôr za "čistý odchod" z EÚ než za "ďalšiu európsku dohodu".

Dohodu o podmienkach vystúpenia Británie z EÚ ešte musia ratifikovať Európsky, ako aj britský parlament.

Aj naďalej s ňou nesúhlasí severoírska Demokratická unionistická strana (DUP), ktorej podpora je pritom pre britského premiéra Borisa Johnsona pri hlasovaní o dohode v parlamente rozhodujúca. Dohodu podľa informácií agentúry Reuters odmietla aj líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová. "Škótsko nehlasovalo za brexit v nijakej forme a poslanci SNP nebudú hlasovať za brexit v nijakej podobe," povedala.

Merkelová dohodu o brexite označila za kompromis pre všetky strany


Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila vo štvrtok novú dohodu o brexite za "kompromis pre všetky strany" a príležitosť na udržanie dobrých vzťahov s Veľkou Britániou, informovala agentúra AFP.

Merkelová novinárom v Bruseli povedala, že dosiahnutie dohody bola "naozaj ťažká práca". Dohoda je podľa nej "kompromis pre všetky strany", no poznamenala, že obsahuje kľúčové požiadavky zo strany EÚ vrátane udržania jednoty spoločného trhu a zachovania Veľkopiatkovej dohody v severoírskom mierovom procese. Dohodu označila za "príležitosť mať s Veľkou Britániou dobré a blízke vzťahy aj v budúcnosti".

Vedúci predstavitelia 27 členských štátov EÚ vo štvrtok popoludní na zasadnutí Európskej rady jednomyseľne schválili revidovanú dohodu o brexite. Tú teraz musí ratifikovať Európsky parlament a poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu.

Predseda Európskej rady Donald Tusk na tlačovej konferencii pripomenul, že novú dohodu pozitívne prijalo aj Írsko a odobrila ju Európska komisia. Dohoda podľa Tuska zabráni vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou Republikou a zachová jednotný trh EÚ.

"Máme jedinečné riešenie pre Severné Írsko, ktoré rešpektuje jeho unikátne dejiny a geografiu. Je dobré pre Írsko a Severné Írsko. Žiadna tvrdá hranica," povedal v tejto súvislosti írsky premiér Leo Varadkar.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier uviedol, že Spojené kráľovstvo zostane partnerom EÚ v oblasti hospodárstva a spojencom v oblasti, uviedla agentúra AP.

Veľkopiatková dohoda podpísaná 10. apríla 1998 predstavuje zlomový moment v severoírskom mierovom procese. Vďaka nej vzniklo viacero inštitúcií medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ako aj medzi týmto štátom a Spojeným kráľovstvom. Dohoda bola schválená voličmi v dvoch referendách, ktoré sa konali 22. mája 1998.

(osobitný spravodajca TASR Erik Rédli)