Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Česi a Slováci si sadením lipy v Oxforde pripomenú 100 rokov ČSR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Sadenie stromu organizátori pokryli výlučne z dobrovoľných príspevkov.

Londýn/Bratislava 13. októbra (TASR) - Komunita Čechov a Slovákov žijúcich v Oxforde si 13. októbra pripomenie 100. výročie založenia Československa sadením lipy v parku Oxfordskej univerzity.

Hlavným iniciátorom podujatia je komunita Čechov a Slovákov žijúcich v Oxforde. Jej zakladateľ Radoslav Jacečko povedal, že si zámerne vybrali lipu, ktorá je stromom Slovanov i symbolom oboch republík.

"Sadenie Stromu priateľstva je určené každému, kto má akúkoľvek spojitosť s Českom alebo so Slovenskom,” povedal Jacečko. "Hlavnou myšlienkou je ukázať svetu, že akékoľvek rozdelenie dvoch štátov sa môže uskutočniť aj v mieri a so vzájomným rešpektom a láskou," pokračoval.

Súčasťou sprievodného programu bude predstavenie knihy "Slovensko: Legenda lipy" s podporou spoločnosti Global Slovakia, ktorá sa zameriava na šírenie vedomostí a skúseností zo Slovenska. Prednášku bude mať aj jeden historik z Oxfordskej univerzity.

Sadenie stromu organizátori pokryli výlučne z dobrovoľných príspevkov. Najväčšími sponzormi sú slovenské firmy ochotné pomôcť - Tatra Tea a Babička-Grandma's Pantry, obchod s českými a slovenskými výrobkami v meste Didcot, 24 kilometrov južne od Oxfordu.

"Menší sponzori nám dodali propagačné materiály, ako maľovanky pre deti, tričká a rôzne darčeky," dodal Jacečko.

Komunitu Česi a Slováci v Oxforde založil v roku 2013 Radoslav Jacečko, ktorý sa do tohto mesta prisťahoval za prácou. V rámci svojich aktivít komunita organizuje návštevy divadelných predstavení a podobné akcie s cieľom združovať Čechov a Slovákov žijúcich v Británii.

Pri sadení lipy sa Jacečko inšpiroval československou komunitou v meste Bristol na juhu Anglicka, ktorá organizuje podobné podujatie pod názvom sadenie Stromu slobody.