Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Československé výročia 2018

Do mesta Břeclav sa po 80 rokoch vrátil Pamätník svornosti

Ilustračné foto Foto: TASR

Tri stĺpy podopierajú vrchnú časť pamätníka s nápisom Vo svornosti sila.

Břeclav 28. októbra (TASR) - Oslavy storočnice vzniku Česko-Slovenska boli v českom meste Břeclav na programe už v sobotu; obnovenej premiéry sa dočkal Pamätník svornosti. Stojí na rovnakom mieste, kde bol v roku 1934 postavený originál, informoval spravodajský webový portál Novinky.cz.

"Na svojom mieste vydržal iba štyri roky, pretože bol nemeckým obyvateľstvom po okupácii Břeclavi 10. októbra 1938 strhnutý. Po vojne sa už obnovy nedočkal," pripomenul hovorca mesta.

Tri stĺpy podopierajú vrchnú časť pamätníka s nápisom "Vo svornosti sila". V jeho strede bol nižší stĺp; držal urnu s prsťou hliny z bojiska na južnom Slovensku. Slávnostne bol odhalený 30. septembra 1934, symbolicky na 15. výročie bojov o samostatnosť na slovensko-maďarskom pohraničí.

Obnovu iniciovali členovia Klubu vojenskej histórie Břeclav a jednoty Československej obce legionárskej Břeclav. Tí vykonali archeologickú sondu základov pomníka. Obnova sa podarila zásluhou spojenia prostriedkov mesta, projektu Spoloční hrdinovia s partnerským mestom Brezová pod Bradlom a s podporou Fondu malých projektov z programu Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika.