Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

KUKAN: Svet poznal ČR a V. Havla, my sme sa museli presadiť

V utorok 19. januára 1993 boli prijaté za riadnych členov OSN Slovenská a Česká republika. Na archívnej snímke z 19. januára 1993 vľavo veľvyslanec - stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri OSN Eduard Kukan a vpravo podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Milan Kňažko upevňuje na mieste vyhradenom slovenskej delegácii novú menovku nového členského štátu v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Slovensko vzniklo podľa jeho slov takpovediac na zelenej lúke a bolo treba založiť a zariadiť všetko, čo súviselo s normálnym fungovaním novej nezávislej republiky.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Svet pri vzniku samostatného Slovenska poznal skôr Českú republiku a Václava Havla. Slovenská republika sa vo svete musela presadiť. Spomína Eduard Kukan, ktorý v rokoch 1990–1993 pôsobil ako stály predstaviteľ ČSFR pri OSN v New Yorku a po vzniku SR v rokoch 1993–1994 bol veľvyslancom, stálym predstaviteľom Slovenska pri OSN v New Yorku.

"My sme sa museli vo svete presadiť. Vedeli sme, že chceme patriť do moderného demokratického sveta a tomu sme podriadili našu strategickú orientáciu," uviedol pre TASR Kukan. Slovensko bolo podľa neho pripravené na to, že bude mať vlastný štát. Zložitosť toho celého si však uvedomilo neskôr. "Aké to bude zložité a koľko mnoho ťažkých otázok bude treba riešiť, si uvedomilo, až po tom, keď  vznikla samostatná Slovenská republika," poznamenal.

Slovensko vzniklo podľa jeho slov "takpovediac na zelenej lúke". Bolo treba založiť a zariadiť všetko, čo súviselo s normálnym fungovaním novej nezávislej republiky. "Všetko bolo náročné, tým skôr, že to bolo treba zariadiť čo najrýchlejšie. Fungovanie štátnych orgánov, založenie vlastnej meny, potreba presadiť sa na zahraničnom poli, založenie fungujúcej diplomacie a dali by sa vymenovať ďalšie oblasti," doplnil Kukan.

Za najsilnejší moment vzniku SR považuje samotnú nezávislosť štátu, fakt, že "svoj dom si budeme spravovať a organizovať sami". Ako prvé mu v súvislosti so vznikom SR napadlo, že budeme mať vlastný nezávislý štát, ktorý bude členom medzinárodného spoločenstva. "Že svet bude o nás vedieť a že naša vlajka bude viať všade na svete," opísal. Hoci vo vývoji samostatného Slovenska boli aj viaceré dramatické momenty, pre Kukana nikdy neboli také, aby mu napadlo, že "sme radšej nemali tú nezávislosť chcieť".

Situáciu krátko po vzniku SR vnímal Kukan na diaľku, keďže pôsobil v New Yorku. "Niektoré kruhy v našej spoločnosti sa správali nezodpovedne a zrejme nechápali, čo je to samostatnosť. Bol som však optimista a veril, že situáciu zvládneme," spomína. V Spojených štátoch bol aj 1. januára 1993, kedy SR oficiálne vznikla. "Pripravoval som praktické veci, ktoré bolo treba zariadiť, aby sme mohli naplno začať fungovať bezodkladne," vysvetlil a poukázal na vytvorenie novej Stálej misie Slovenskej republiky pri Organizácii Spojených národov.