Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

I. Gašparovič:Štát Čechov a Slovákov položil základ úspešnosti SR a ČR

Na snímke bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič. Foto: TASR/Jakub Kotian

Predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory Peter Mihók zdôraznil, že napriek rozdeleniu Československa od 1. januára 1993 našli obidve krajiny spoločnú cestu v rámci Európy.

Žilina 4. júna (TASR) – Rozdelenie Československa bolo historickou nevyhnutnosťou, pričom spoločný štát Čechov a Slovákov položil základ úspešnosti dnešných samostatných republík. Bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič to povedal počas Česko-Slovenského ekonomického a podnikateľského fóra, ktoré sa v pondelok uskutočnilo v Žiline pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa.

"Po rozdelení sme boli na inej báze. Ekonomickej, sociálnej aj zahranično-politickej. Česi už boli kroky pred nami a my sme ich stále museli dobiehať. Aj keď sme ich už vo veľa oblastiach dobehli. To, že sme po prvej svetovej vojne začínali spolu, bola naša spoločná výhoda," podotkol Gašparovič.

Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a predseda Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory Peter Mihók zdôraznil, že napriek rozdeleniu Československa od 1. januára 1993 našli obidve krajiny spoločnú cestu v rámci Európy. "Aj keď sme si v niektorých konkrétnych veciach zvolili rozdielne prístupy, napríklad v otázke zavedenia eura, ale ukazuje sa, že obidve cesty môžu byť úspešné. Pre Slovenskú republiku bolo zavedenie eura úspešnou históriou a úspešnou súčasnosťou. Drvivá väčšina občanov aj podnikateľov dodnes hodnotí veľmi pozitívne fakt, že euro je našou národnou menou. Česká republika išla svojou cestou. Vzhľadom možno na tradície, históriu aj inú štruktúru ekonomiky si podržala českú korunu. Keď berieme hospodárske a finančné výsledky obidvoch krajín, vo finále vidíme, že obidve dosiahli pokrok," doplnil Mihók.

Podľa námestníka ministra priemyslu a obchodu Českej republiky (ČR) Ondřeja Malého je vzájomná obchodná výmena medzi Slovenskom a Českom obrovská, pričom za zásadný považuje dovoz slovenských automobilov do Česka, českých automobilov na Slovensko a aj nadväzujúci priemysel. "Česi sú najčastejšími vlastníkmi slovenských firiem. Slovensko je mimoriadne obľúbeným cieľom českých investícií a myslím si, že to tak aj zostane. Je to úplne logické, boli sme v jednom štáte, máme veľmi podobný jazyk, nie je tu žiadna faktická bariéra. Aj právne systémy obidvoch štátov vychádzajú z rovnakého základu. A kompatibilita medzi Slovákmi a Čechmi na úrovni jednotlivých ľudí je podľa mňa asi najväčšia z celej Európy," uviedol Malý.

Česko-Slovenské ekonomické a podnikateľské fórum pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa s podtitulom: "100. výročie vzniku Československa – úspešný príbeh v ekonomickom a sociálnom vývoji strednej Európy" malo byť podľa bývalej veľvyslankyne ČR v Bratislave Livie Klausovej ohliadnutím sa za ekonomickým spolužitím obidvoch krajín. "Videli sme, že väčšina osláv 100. výročia vzniku Československa je zameraná kultúrne - množstvo divadiel, hudby a rôznych tradičných vecí ako cestovanie, história, výstavy. Táto akcia je unikátna v tom, že chceme zdôrazniť, že aj hospodársky sme mali rôzne obdobia a rôznym spôsobom sme sa s tým vyrovnávali," dodala Klausová.

Česko-Slovenské ekonomické a podnikateľské fórum zorganizovala SOPK a Hospodárska komora ČR. Predpoludňajšiu časť tvorilo ekonomické fórum venované vystúpeniam hostí, popoludní sa na podnikateľskom fóre stretli v rámci B2B rokovaní zástupcovia slovenských a českých firiem.