Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Československé výročia 2018

Premiér: Slovenský národ sa vie postaviť za kľúčové hodnoty

Predseda vlády SR Peter Pellegrini sa príhovára k účastníkom spomienkového podujatia pri mohyle na Jankovom vŕšku pri príležitosti 74. výročia SNP, 25. augusta 2018. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Po pochode Nesmrteľného pluku položil premiér spolu s poslancami Národnej rady SR, predstaviteľmi TSK, samospráv a Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vence k pamätníku SNP.

Uhrovec 25. augusta (TASR) – Slovenský národ je mierumilovný, skromný a pracovitý, ale v rozhodujúcich momentoch sa vie postaviť za kľúčové hodnoty, za svoje práva, za svoju slobodu. Pri príležitosti krajských osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to v sobotu pri pamätníku SNP na Jankovom vŕšku povedal premiér Peter Pellegrini.

„Stojíme na miestach, kde je nielen pamätník SNP, ale aj na miestach, kde pred 74 rokmi zúrili krvavé boje a kde Slováci so zbraňou v ruke bojovali proti prevahe fašistických bojovníkov. Aj napriek tomu, že mnohí vedeli, že boj nie je dopredu vyhratý, našli v sebe tú silu,“ zdôraznil premiér.

Ako dodal, v dnešných časoch by sme sa mali správať tak, aby sme mali okolo seba len priateľov, aby sme chránili hodnoty a aby sme sa nemuseli postaviť so zbraňou v ruke na ich ochranu tak, ako to museli urobiť naši starí otcovia a otcovia. „Mám vážnu pochybnosť, že ak by sa bolo potrebné postaviť dnes, či by v sebe toľko ľudí, ako v roku 1944, tú odvahu aj našlo,“ doplnil.

Krajské oslavy 74. výročia SNP odštartovali popoludní na Jankovom vŕšku v katastri obce Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou historickými ukážkami bojov z II. svetovej vojny. Po pochode Nesmrteľného pluku položil premiér spolu s poslancami Národnej rady SR, predstaviteľmi TSK, samospráv a Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vence k pamätníku SNP. Oslavy pokračujú kultúrnym programom a vyvrcholia večer zapálením vatry.