Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Slovenská filharmónia zakončila 73. ročník festivalu Pražská jar

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slávnostnú atmosféru podčiarkol už samotný úvod nedeľňajšieho záverečného koncertu, keď zazneli obe štátne hymny za sebou, čo pripomenulo dobu pred rozdelením štátu.

Praha 4. júna (TASR) - Záverečný koncert tohtoročného hudobného festivalu Pražská jar mal "federálnu" príchuť. V rámci osláv založenia spoločnej republiky totiž prišla do Prahy Slovenská filharmónia a publiku vo vypredanej Smetanovej sieni predniesla program zložený z diel českých i slovenských skladateľov.

Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Novinky.cz.

Slávnostnú atmosféru podčiarkol už samotný úvod nedeľňajšieho záverečného koncertu, keď zazneli obe štátne hymny za sebou, čo pripomenulo dobu pred rozdelením štátu. Potom už súčasný šéf orchestra, Brit James Judd, dirigoval skladby od Fibicha, Suchoňa či Janáčka. Svoje prednosti a kvality ukázal i filharmonický zbor so zbormajstrom Jozefom Chabroňom.

Pochvalu si podľa servera Novinky.cz zaslúži aj český sólista, tenorista Jan Vacík spievajúci vo výbornej slovenčine, ktorý sa tak po čase opäť pripomenul pražskému publiku. Pri hodnotení 73. ročníka festivalu je treba oceniť, akú zaujímavú zmes klasiky, starej hudby a moderny pripravili poslucháčom organizátori tohto kultúrneho podujatia.