Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Strieborná zberateľská minca k 25. výročiu vzniku SR je už v predaji

Na snímke vľavo guvernér NBS Jozef Makúch odovzdáva do rúk ministra financií SR Petra Kažimíra pamätnú striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 25 eur pri príležitosti prvého dňa predaja 3. januára 2018 v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 25 eur vydáva NBS po prvý raz.

Bratislava 3. januára (TASR) – Výročie vzniku Slovenskej republiky pripomína aj strieborná zberateľská minca, ktorá bola v stredu uvedená do predaja. Minca s nominálnou hodnotou 25 eur zobrazuje cestu Slovenska k samostatnosti.

Zberateľská minca bola vyrobená v bežnom aj proof vyhotovení v limitovanom náklade 11.000 kusov. Predstavená bola v stredu v Bratislave zástupcami Mincovne Kremnica a Národnej banky Slovenska (NBS) spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Na snímke líc pamätnej striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 25 eur pri príležitosti prvého dňa predaja 3. januára 2018 v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 25 eur vydáva NBS po prvý raz. "Bežne vydáva banka mince v nominálnych hodnotách 10 eur a 20 eur a plus dvojeurovú pamätnú mincu. Ale 25 eur, to bolo vytvorené, ja sa domnievam, pri príležitosti tohto 25. výročia. Možno do budúcna už takáto minca ani nebude, takže myslím si, že bude mať u zberateľov úspech a bude o ňu záujem," poznamenal pre TASR Ľuboš Kupec z Mincovne Kremnica.

NBS zároveň začala vymieňať aj pamätnú dvojeurovú mincu s tematikou 25. výročia vzniku SR. Tá bola vyrobená v celkovom množstve 1 milión kusov. "Národná strana pamätnej dvojeurovej mince bola vytvorená podľa reverzu výtvarného návrhu striebornej zberateľskej mince," uviedol guvernér NBS Jozef Makúch s tým, že táto minca bude zákonným platidlom vo všetkých krajinách eurozóny.

Na snímke rub pamätnej striebornej zberateľskej mince v nominálnej hodnote 25 eur pri príležitosti prvého dňa predaja 3. januára 2018 v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Autorom návrhu oboch mincí je Pavel Károly. "Návrh vždy býva najťažší. Vymyslieť, aby averz a reverz bol jednej krvnej skupiny, aby obsah aj forma sedeli z jednej aj druhej strany," opísal Károly.

Vznik SR symbolizuje československá zástava, ktorá sa na líci zberateľskej mince mení v oblúkovitej kompozícii na slovenskú a dominuje jej Bratislavský hrad. V spodnej časti oblúka je zobrazený Karlov most a vrch Kriváň ako symboly Československa. Označenie nominálnej hodnoty mince sa nachádza vnútri oblúka. Pri spodnom okraji je nápis Slovensko a za ním letopočet 2018.

Rub mince zobrazuje mapu Slovenska, symbolickú bránu do Európskej únie (EÚ) a znak eura s časťou hviezd EÚ, ktoré slúžia na vyjadrenie začlenenia SR do Únie a eurozóny. Výročie pripomína nápis 25 rokov Slovenskej republiky v spodnej časti. Pod mapou je dátum vzniku SR, teda 1. 1. 1993. Nad ním je umiestnená značka Mincovne Kremnica a štylizované iniciálky autora návrhu mince. Hranu zdobia reliéfne prvky čičmianskeho ornamentu.